stpar-moskva

Andrej Stopar o Putinu in drugi dogodki

 

 

Putinova Rusija in njegova vloga na svetovni šahovnici s posebnim oziroma na evropska ravnotežja ter nerešeni bilateralni odnosi med Slovenijo in Hrvaško, bosta tematiki javnih debat, ki jih bo Slovenska kulturno-gospodarska zveza priredila v mesecu marcu. Pobudi sodita v niz dogodkov, ki jih krovna organizacija namerava uresničiti ob ponujanju javnih tematik, ki zadevajo našo narodno skupnost in mednarodna prizorišča.

O ruskem predsedniku bo 7. marca v Tržaškem knjižnem središču spregovoril Andrej Stopar, odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija in nekdanji dopisnik RTV Slovenija iz Moskve. Gre za odličnega poznavalca zdajšnje stvarnosti v eni najvplivnejših držav na svetu, ki jo zaznamuje, v dobrem in slabem, predvsem njen predsednik. Stopar je novembra lani za posebno izdajo tednika Mladina napisal več člankov, v katerih obravnava Vladimirja Putina z vseh zornih kotov.

»Miren. Hladnokrven. Samozavesten. Najvplivnejši človek na planetu. Za nekatere avtokrat, za druge grožnja, za tretje model  idealnega voditelja, na kakršnega bi bila ponosna vsaka država«, je v uvodnem članku izpostavil Andrej Stopar, ki bo v začetku marca gost Slovenske kulturno-gospodarske zveze.

Nerazrešeni odnosi med Slovenijo in Hrvaško, ki se vlečejo od razdružitve Jugoslavije in se stopnjujejo predvsem zaradi različnih tolmačenj arbitražnega sporazuma glede razmejitve Piranskega zaliva, bodo v središču pozornosti okrogle mize, na katero bo SKGZ povabila predstavnika slovenske diplomacije, novinarja osrednjega dnevnika in zastopnika italijanske narodne skupnosti, ki podobno kot slovenska manjšina na Hrvaškem trpi zaradi zaostrenih bilateralnih odnosov, ki se znajo še povečati ob bližnjih parlamentarnih volitvah v Sloveniji.

Krovna organizacija bo v naslednjih tednih nadaljevala z nizom predstavitve knjige »Na izpostavljenem mestu« avtorja Igorja Tute, ki govori o življenju in delu prof. Viljema Černa. Po predstavitvi v rojstnem Bardu in v Tržaškem knjižnem središču bodo knjigo predstavili še v Ljubljani na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ob prisotnosti ministra Gorazda Žmavca (14. februarja ob 11.00), v goriškem Kulturnem domu (19. februarja ob 18.00), v Kobaridu (23. februarja ob 17.00) ter kasneje še v Sežani in Špetru.

 

Trst, 8. februarja 2018

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo