MONG_RAI_19_05_2023_FotoAnaRojc-1

Konferenca o čezmejnem medijskem prostoru

Deželna tajništva sindikatov SLC CGIL, FISTEL CISL, UILCOM UIL in novinarski sindikat ASSOSTAMPA Furlanije Julijske krajine so pod pokroviteljstvom Mestne občine Nova Gorica in Občine Gorica v petek, 19. maja, v novogoriški Občinski palači organizirali konferenco z naslovom Rai Furlanija Julijska krajina, načrt za Evropo brez meja, za čezmejno javno radiotelevizijsko službo, za varstvo manjšin. Vraščenost ustanove Rai v prostor je temelj poslanstva javne radijske in televizijske službe, nadgradnja čezmejne vloge javne službe, v obmejni deželi s posebnim statutom pa predstavlja edinstven izziv v luči pozornosti do deželnih jezikovnih skupnosti in manjšinskih ter drugih stvarnosti na obeh straneh meje.

Toda po več kot 20 letih od nastanka čezmejne televizije so potrebni novi koraki v smeri vsebinske in količinske obogatitve radijskih in televizijskih sporedov in tehničnega izboljšanja oddajanja. Tretja mreža Rai Bis, katere ponudba je danes močno podhranjena, bi lahko postala stičišče in prostor izmenjave, bogata izpostava televizijskih in radijskih produkcij Deželnega sedeža Rai in sorodnih ustanov v Sloveniji, na Hrvaškem in tudi na avstrijskem Koroškem. Med poglavitnimi cilji konference je začetek soočanja o radijskih in televizijskih sporedih deželnega sedeža Rai za Furlanijo Julijsko krajino v italijanščini, slovenščini in furlanščini ter vzpostavitev razprave med institucionalnimi in sindikalnimi predstavništvi, interesnimi organizacijami in skupinami, tudi v luči obnove konvencije med Predsedstvom ministrskega sveta in ustanovo Rai.

V uvodnem delu konference so spregovorili župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel, župan Občine Gorica (I) Rodolfo Ziberna, državna sekretarka Republike Slovenije Vesna Humar, predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, predsednik Italijanske unije Maurizio Tremul, predsednik združenja furlanskih jezikovnih skupnosti (ACLIF) Markus Maurmair in za združenje Società Filologica friulana Gianluca Franco.

Novogoriški župan Samo Turel, ki je podprl organizacijo konference v Novi Gorici, je v nagovoru izpostavil: »Nova Gorica skupaj z Gorico živi izjemno zanimiv trenutek. Dosedanje čezmejno sodelovanje je nagrajeno z osvojenim naslovom Evropske prestolnice kulture 2025 in obe mesti sta sredi intenzivnih priprav na leto 2025. Tudi sicer je čezmejni goriški prostor na stičišču italijanske, furlanske in slovenske kulture izjemno živ, prepleten in vse bolj povezan. Dogajanje ob meji pa pogosto najbolj razumemo tisti, ki tukaj živimo in to na obeh straneh. Najbolj občutimo vsakdanje izzive življenja v obmejnem prostoru in nenazadnje čezmejnega vodenja projektov, investicij, kar je zaradi dveh držav in zakonodaj svojevrsten izziv. Prisotnost slovenske manjšine onkraj meje in njena vloga je posebna obogatitev in dodana vrednost tega prostora in čezmejnih odnosov.

V tem prostoru razumemo velik pomen medijev, ki tu delajo in poročajo. Življenje v čezmejni dimenziji je zagotovo zanimiva vsebina za številne novinarske prispevke, razmišljanja in pristope. O zdrsih in uspehi sobivanja pri nas je vredno poročati in predvsem prenašati informacijo v ostale prostore, ki se s tovrstnimi izkušnjami ne soočajo in jih zato pogosto tudi ne razumejo. Zato podpiram cilj, ki ste si ga zadali na tej konferenci, da oblikujete skupni dokument, namenjen italijanski vladi in upravnemu odboru RAI s tehničnimi in vsebinskimi predlogi za obogatitev radijskih, televizijskih in spletnih sporedov deželnega sedeža RAI za FJK, tudi v luči sodelovanja med medijskima hišama RTVSLO in RAI.

V Sloveniji se trenutno soočamo z zahtevnimi izzivi razmer in vodenja RTV Slovenija ter upamo, da bo nazadnje poslanstvo te hiše spet tam, kjer mora biti – v interesu javnosti, transparentnosti in demokratičnega poročanja.

Sicer pa se nam povezovanje medijskega prostora obeh držav in sodelovanja med novinarji in medijskimi hišami zdi ključna. To bi morala biti naravna posledica čezmejnega povezovanja in eden od rezultatov projekta Evropske prestolnice kulture, ki je izjemnega pomena tako za obe državi, Slovenijo in Italijo, kot tudi za Evropo. Mimogrede, med obiskom v Italiji se bo ta konec tedna o tem projektu slovenska predsednica Nataša Pirc Musar pogovarjala tudi z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello.«

Državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar pa se je v uvodnem nagovoru zavzela za ohranjanje in krepitev obeh regionalnih centrov (deželnega sedeža RAI Furlanija Julijska krajina in Regionalnega RTV centra Koper-Capodistria), ki sta stebra obmejnega medijskega prostora: “Načelna podpora obmejnim medijem je sicer velika, ampak ne sme se več dogajati, da bi, denimo, ob vsakem razmisleku o racionalizaciji sistema RTV na mizo najprej padel predlog o krčenju regionalnih programov. Prav tako si moramo še naprej prizadevati, in o tem je vodstvo Urada v Trstu že govorilo s pristojnimi, da bi imela proračunska sredstva, ki jih italijanska vlada vlaga v deželni sedež RAI, večji učinek na produkcijo vsebin v slovenskem, in tudi v furlanskem jeziku.” Boj proti sovražnemu govoru in manipulativnim vsebinam je še posebej pomemben v dragocenih in krhkih obmejnih prostorih, je poudarila državna sekretarka Humar: “Zavedati se moramo, da je kakovostno novinarstvo imunski sistem javnega dialoga. S podporo, tudi finančno, moramo poskrbeti, da ta sistem ne oslabi.” (MONG, foto Ana Rojc)

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti