30let-1920_1080-UVODNA

30 let samostojnosti

 

Letos praznuje slovenska država 30 let. Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Združenje Bratina bosta obeležili to obletnico z nizom srečanj, na katerih bodo sodelovale vidne osebnosti, protagonisti tridesetletne zgodbe samostojne slovenske države. Pogovori s ključnimi osebnostmi bodo temeljili na razumevanju sedanjosti z ozirom na preteklost ter na projekcijah prihodnosti. Želja je namreč skupaj prehoditi to pot in se zaustaviti pri najpomembnejših dogodkih, ki so zaznamovali in uveljavili novo državo na mednarodni sceni.

V tem smislu bomo povabili glavne akterje te zgodbe uspešnosti od prvega predsednika republike Milana Kučana do prvega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki bo nastopil na prvem video srečanju v torek, 2. februarja 2021, ob 18.30. 

Dr. Dimitrij Rupel, sociolog, politik, diplomat, univerzitetni profesor, publicist in urednik, je viden predstavnik slovenske osamosvojitve. Leta 1987 je bil odgovorni urednik Nove revije, ko je izšla njena 57. številka, v kateri je z drugimi petnajstimi intelektualci podpisal Prispevke za slovenski nacionalni program, sam pa je podpisal zapis z naslovom Odgovor na slovensko narodno vprašanje. Nacionalni program se je uresničil leta 1991, ko so Slovenci dobili samostojno državo.

Po osamosvojitvi Slovenije je postal Dimitrij Rupel njen prvi zunanji minister ter član številnih tehničnih odborov. Leta 1994 je bil izvoljen za ljubljanskega župana, v obdobju 1994-1997 pa je vodil slovensko veleposlaništvo v Združenih državah Amerike. Leta 2004 je bil ponovno imenovan za zunanjega ministra. Leta 2008 ga je tedanji predsednik Vlade Borut Pahor imenoval za posebnega odposlanca za zunanje zadeve in svetovalca v kabinetu predsednika Vlade.

Dimitrij Rupel je eden ključnih slovenskih intelektualcev, ki je s svojim političnim, družbenim in ustvarjalnim delom sooblikoval slovensko osamosvojitveno pot. Postavil je Slovenijo na mednarodni politični in kulturni zemljevid ter s svojim delom bistveno vplival na oblikovanje pluralnega medijskega prostora.

Oglejte si posnetek dogodka na našem Youtube kanalu.

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo