30-let-samostojnosti-Ljudmila-Novak

30 let samostojnosti - Ljudmila Novak

 

Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Združenje Bratina nadaljujeta niz srečanj ob 30-letnici samostojnosti Republike Slovenije. Tokrat bo naša gostja evropska poslanka, nekdanja ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu ter bivša predsednica stranke Nova Slovenija Ljudmila Novak. Pogovor z njo bo v petek, 14.5.2021, ob 18.30 na aplikaciji Zoom in na Facebook strani SKGZ.

Ljudmila Novak je diplomirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani in veliko let poučevala slovenščino in nemščino s književnostjo. Svojo politično pot je začela leta 2000 z vstopom v Novo Slovenijo – krščansko ljudsko stranko. Leto kasneje je bila izvoljena za županjo Občine Moravče. V letu 2004 je postala tudi predstavnica v Združenju podeželskih občin EU. Med letom 2001 in 2004 je bila članica Kongresa lokalnih skupnosti Sveta Evrope.

Leta 2004 je bila na prvih evropskih volitvah v Sloveniji na listi Nove Slovenije izvoljena v Evropski parlament, kjer je bila članica Odbora za kulturo in izobraževanje, članica delegacije pri Skupni parlamentarni skupščini AKP-EU ter nadomestna članica v Odboru za regionalni razvoj.

Od leta 2008 do leta 2018 je bila predsednica stranke Nova Slovenija. Pod njenim vodstvom je stranki uspel povratek v Državni zbor RS, Ljudmila Novak pa je bila izvoljena za podpredsednico DZ. V letih 2012-2013 je bila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Na evropskih volitvah maja 2019 je bila ponovno izvoljena za poslanko Evropskega parlamenta, v okviru katerega je danes članica Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane, nadomestna članica v Odboru za promet in turizem, članica Delegacije za odnose z Izraelom, namestnica v Delegaciji pri skupni parlamentarni skupščini AKP-EU in v Delegaciji pri parlamentarni skupščini Unije za Sredozemlje.

Slovenci v Italiji poznamo Ljudmilo Novak predvsem kot nekdanjo ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu. Njeno poznavanje naše problematike ter njene dolgoletne izkušnje v slovenski in evropski politiki napovedujejo izredno zanimiv pogovor, zato vas vljudno vabimo, da srečanja ne zamudite.

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo