Ljudmila-Novak

30 let samostojnosti - Ljudmila Novak

 

"Dozorel je čas za predsednico"

»O predsedniški kandidaturi trenutno sploh ne razmišljam, a za to je še dovolj časa«. Ljudmila Novak je takole komentirala ugibanja, da naj bi konec prihodnjega leta kandidirala za predsednico Slovenije, potem ko se za to funkcijo po dveh zaporednih mandatih ne more več potegovati Borut Pahor. Evropska poslanka Nove Slovenije (NSi) na srečanju SKGZ in Združenja Darko Bratina ob 30-letnici samostojne Slovenije torejni potrdila, a tudi ni zanikala govoric, ki se širijo v slovenski politiki. Političarka, ki je na lestvicah priljubljenosti pred kratkim celo prehitela aktualnega predsednika, vsekakor upa, da bodo Slovenke in Slovenci izbrali najboljšega ter da bo Slovenija prvič dobila predsednico. Youtube VIDEO

Ljudmila Novak, ki je odgovarjala na vprašanja novinarke Beti Tomsič, je povedala, da so Slovenci stoletja sanjali o svoji državi in leta 1991 so se te sanje vendarle uresničile. »Pred tridesetimi leti smo si predstavljali, da se bosta v samostojni Sloveniji morda cedila med in mleko, slovenska družba je ideološko razdeljena, a velika večina državljank in državljanov želi živeti v tej državi,« je prepričana evroposlanka. Pandemija je napetosti med ljudmi še bolj zaostrila, a s takšnimi in podobnimi težavami se v tem obdobju srečujejo vse evropske države.

Predstavnica NSi meni, da bi moral predsednik Pahor, ki sicer nima čarobne palice, a je moralna avtoriteta, res nekaj ukreniti za umiritev političnih strasti in se »postaviti na stran pravice in resnice«. Zato se je odzvala vabilu Milana Brgleza in skupaj s kolegoma Tanjo Fajon in Francem Bogovičem podpisala poziv predsedniku republike. »Politikom in politiki ne sme biti dovoljeno vse. Nasprotno – politikom in politiki mora biti dovoljeno manj, kot je dovoljeno prebivalkam in prebivalcem,« so opozorili štirje evropski poslanci iz vrst leve in desne sredine. Slaba psihosocialna kondicija Slovenije in rastoča nestrpnost sta po njihovi oceni slabi popotnici slovenskemu predsedovanju Svetu Evropske unije. Podpisniki apela računajo, da bo Pahor, ki jim je za sedaj odgovoril le s »čivkom« na Twitterju, prisluhnil ter se potrudil, da bo Slovenija premostila te težke čase.

V Evropi je preveč populizmov, nacionalizmov in egoizmov, ki so delno krivi za neusklajen boj proti koronavirusu ter za neusklajena pravila prehajanja mej, je prepričana Ljudmila Novak. V lanskem prvem spomladanskem valu epidemije je bila slovenska vlada uspešna, poleti pa je popustila in posledica tega je bilo veliko naraščanje okužb jeseni in pozimi.

O slovenski manjšini v Italiji, ki jo je spoznala kot resorna ministrica in kot predsednica pristojne parlamentarne komisije, ima zelo dobro mnenje in jo veseli vračanje tržaškega Narodnega doma ter razglasitev Nove Gorice in Gorice za evropski prestolnici kulture 2025. Manjšina lahko vedno računa na pomoč matične države, pri reševanju svojih težav pa se bo morala še bolj opreti nase. Poznavanje in pozornost do Slovencev v sosednjih državah je odvisna od razgledanosti posameznikov, »kdor se ne zanima za Slovenijo, se ne zanima niti za Slovence v zamejstvu,« meni evroposlanka.

Gostja manjšinske krovne organizacije in Združenja Bratina ni niti enkrat omenila Janeza Janše, je pa ocenila, da je na desnosredinskem polu v Sloveniji prostor za zmerno krščansko demokracijo po zgledu odhajajoče nemške kanclerke Angele Merkel. Ta bi lahko povezovala Slovenijo, čeprav je na desnici trenutno močna le ena stranka, je pripomnila. (Sandor Tence, Primorski dnevnik, 18.5.2021)

 

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti