Razglednica 2021_1

26. september - Evropski dan jezikov

Na pobudo Sveta Evrope iz Strasbourga že od leta 2001 vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov. Svet Evrope spodbuja večjezičnost v prepričanju, da jezikovna raznolikost predstavlja pomembno orodje za doseganje boljšega medkulturnega razumevanja in hkrati predstavlja ključno sestavino bogate kulturne dediščine naše celine. Tovrstni dnevi so primerni predvsem za večjezična področja, kot je tržaško.

V tem vzdušju sta Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Zveza slovenskih kulturnih društev pripravili razglednico, ki obeležuje evropski dan jezikov.

Letošnje leto je na področju večjezičnosti in promocije slovenščine v našem prostoru začrtalo novo perspektivo z navezo dveh Goric za evropsko prestolnico kulture leta 2025. Gre torej za širitev obzorij, ki dajejo našemu prostoru novo dušo.

Ravno duša je predmet vsebine dvojezične italijansko-slovenske razglednice, ki temelji na češkem pregovoru. »Nauči se novega jezika in dobil boš novo dušo,« pravi misel, s katero sta hoteli krovna organizacija in krovna kulturna zveza poudariti pomen večjezičnosti širšega obmejnega prostora. Gre navsezadnje tudi za spodbudo italijanskim someščanom, da se približajo slovenskemu jeziku.

Prostovoljci Arci Servizio civile pri Zvezi slovenskih kulturnih društev bodo poskrbeli, da bodo razglednice na voljo v nekaterih tržaških knjigarnah ter lokalih. Na razpolago bodo tudi v Narodni in študijski knjižnici in v Tržaškem knjižnem središču ter v drugih slovenskih ustanovah v Trstu in Gorici.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst