fallback-thumbnail

25-letnica osamosvojitve Slovenije: Pogovori s protagonisti

Slovenska kulturno-gospodarska zveza v sodelovanju z Združenjem Darko Bratina in s Kulturnim domom iz Gorice želi z nizom srečanj Pogovori s protagonisti osvetliti prelomno dogajanje izpred četrt stoletja, ko je prišlo do razpada Jugoslavije in postopne odcepitve tedanjih republik, kar je bila tudi posledica padca berlinskega zidu in razkroja vzhodnega bloka.
Slovenija se je sicer že dalj časa pripravljala na osamosvojitev in številne pobude v drugi polovici osemdesetih let prejšnjega stoletja so že nakazovale razkroj federativne republike. Dimitrij Rupel je bil eden izmed pomembnejših akterjev tedanjega časa, tako kot tudi vsega poosamosvojitvenega obdobja, ko je v različnih vladah večkrat zasedel ključno mesto vodje zunanjega ministrstva. Bil je prvi zunanji minister osamosvojene Slovenije, na tem mestu je bil tudi v obdobju vstopanja Slovenije v EU. Lahko torej zatrdimo, da je bil eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih politikov v svetu, kar je mladi slovenski republiki tudi omogočilo, da se je uveljavila na mednarodni sceni.
»Osamosvojitev Slovenije je zelo kompleksna zgodba, ki je v nekaterih odtenkih še nepoznana, predvsem pa ostaja predmet diskusije in marsikdaj polemik v sami Sloveniji, kjer si nekateri lastijo vse usluge za zgodovinski korak. Še posebno za mlajše rodove pa je današnja Slovenija enostavna danost, ki bi potrebovala večjo složnost in manj neproduktivnih zgodovinsko-ideoloških konfliktov, zato da bi postala še bolj uspešna v globaliziranem svetu. Zakaj torej ostajajo odprte rane pretekle in polpretekle zgodovine, zakaj ideološka konfrontacija povsem zasenči normalno politično dialektiko, v kateri bi morali postaviti v ospredje predvsem različne izbire za gospodarski in družbeni razvoj mlade republike? Kje so razlogi za še vedno preveč polarizirano slovensko državo? Tudi o tem bo tekla beseda z izkušenim slovenskim politikom, večji del soočanja pa bo posvečen anekdotam in spominom na obdobje osamosvajanja in mednarodnega priznavanja Slovenije, kjer je odigrala pomembno vlogo tudi sosednja Italija in njeni politiki,« napovedujejo organizatorji srečanja z Dimitrijem Ruplom, ki bo jutri ob 18. uri v Trgovskem domu v Gorici.

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti