fallback-thumbnail

2. nujna seja Komisije DZ RS za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu

Magnetogram je na razpolago v PDF formatu (185 kB).

SKLEPI 2. nujne seje Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu z dne 2. decembra 2008

Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu se je seznanila s položajem slovenske manjšine v Republiki Italiji in je zaskrbljena ob nameravanem zmanjševanju finančnih sredstev slovenski skupnosti v Italiji.
Komisija za Slovence v zamejstvu in po svetu pričakuje, da bo predsednik Vlade gospod Borut Pahor glede tega vprašanja čim prej navezal stik s predsednikom italijanske Vlade gospodom Silviem Berlusconijem.
Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu poziva predsednika Državnega zbora dr. Pavla Gantarja, da opozori predsednika senata Republike Italije gospoda Renata Schifanija na neprimerne predloge italijanske Vlade o zmanjšanju finančnih sredstev slovenski skupnosti.
Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ocenjuje, da se je pristojno Ministrstvo za zunanje zadeve sicer v prvi fazi odzvalo primerno, a premalo učinkovito. Komisija pričakuje, da bodo pristojni organi Vlade Republike Slovenije, oz. Ministrstvo za zunanje zadeve in tudi Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu z novim ministrom brez resorja, odgovoren za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah in med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu, nadaljevali z ustreznimi aktivnostmi za reševanje nastale problematike.
Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu predlaga, da minister za zunanje zadeve gospod Samuel Žbogar in minister brez resorja, odgovoren za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah in med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu dr. Boštjan Žekš navežeta stik z italijanskim veleposlanikom v Ljubljani gospodom Alessandrom Pietromarchijem ter mu ponovno predstavita problematiko nameravanega zmanjševanja finančnih sredstev slovenski skupnosti v Italiji.

Povezane objave

V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte
Prvomajsko slavje v Števerjanu
ŽIVEL 1. MAJ!