56caddb6be7dd

15-letnica zaščitnega zakona - predstavitev brošure Zaščiteni!?

Ob 15. obletnici izglasovanja zaščitnega zakona je na tržaškem liceju A. M. Slomška potekalo predavanje in predstavitev brošure Zaščiteni!?, ki jo je v sklopu projekta LEX pripravila Slovenska kulturno-gospodarska zveza. Dijakom vseh razredov družboslovne in pedagoške smeri JE publikacijo predstavil koordinator projekta pri vodilnem partnerju SKGZ Martin Lissiach.
V šolski uri dolgi predstavitvi je beseda tekla o potrebi po zaščiti človekovih pravic, o mednarodni in evropski zakonodaji pri zaščiti manjšin ter o zgodovinski poti zaščite slovenske narodne skupnosti v Italiji in italijanske v Sloveniji. Poseben poudarek je seveda temeljil na zakonu 38/2001 in na njegovem izvajanju oz. neizvajanju.
Po zaključku dogodka so dvojezično brošuro Zaščiteni?!, ki jo je uredil David Sanzin, prejeli vsi dijaki. Krajši priročnik o zaščiti, ki obravnava tako slovensko narodno skupnost v Italiji kot italijansko v Sloveniji, bo doživel uradno predstavitev v naslednjih tednih.
O obletnici zaščitnega zakona in o projektu LEX je tekla beseda tudi v oddaji S-prehodi, ki jo je TV Koper predvajal 16. februarja, ko sta se z voditeljem Mitjo Tretjakom pogovarjala koordinator Martin Lissiach in Marko Gregorič, predstavnik Italijanske unije.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst