230212-db098_546456_20230213204212

Osrednja proslava Slovencev v Italiji

Osrednja proslava Slovencev v Italiji je potekala ob premišljenem programu in lesku dogajanja znotraj monumentalne veže glavne poške v Trstu. Med sugestivnimi, spreminjajočimi se barvami luči na stopnišču palače (ki s svojo namembnostjo govori o povezavah in komunikaciji) je nastopil simfonični orkester Orchestra FVG in širša zasedba zbora Jacobus Gallus pod vodstvom Marka Sancina.

V slovensko zgodovino spada tudi prvi zvočni film Na svoji zemlji; izbira slavnostne glasbe Marjana Kozine je namignila na poklic letošnje govornice Mateje Zorn, prav tako pa tudi glasba Urbana Kodra za film Cvetje v jeseni, ki jo je občinstvo poslušalo v priredbi in izvedbi Zorana Lupinca in njegovega kvarteta različnih harmonik 4 Bellows 4 Tales.

Iz programa ni izpadla niti misel na koroško manjšino z izvedbo Peternelove priredbe čustvene pesmi Rož, Podjuna, Zila za solista, orkester in zbor; slednji je lahko računal na priložnostno sodelovanje mladih pevcev Dekliškega pevskega zbora Igo Gruden in Fantovske skupine Devin Nabrežina. (Primorski dnevnik, 13.2.2023)

Povezane objave

Občina Gorica naj poskrbi za prevoz otrok!
Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori