salvini

SKGZ in SSO prosita Salvinija za pogovor

 

 

Slovenski krovni organizaciji SKGZ in SSO sta italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija zaprosila za pogovor ob njegovem jutrišnjem obisku. V pismu, ki sta ga v vednost poslala tudi vladnemu sekretarju v Trstu Valeriu Valentiju ter predsedniku deželne vlade Massimilianu Fedrigi in članu vlade Pierpaolu Robertiju, bi bila tema pogovora »nekatera pomembna vprašanja glede izvajanja zaščitnega zakona 38/2001 in čezmejnih odnosov med Italijo in Slovenijo«.

 

 

RIM – Fedriga obiskal Salvinija

Na vzhodni meji so »prav vsi« ukrepi možni

RIM – Italijanske notranje ministrstvo in vlada Furlanije Julijske krajine se strinjata, da je treba na meji s Slovenijo zajeziti migrantski tok in »izrazito zmanjšati sprejem migrantov«, piše v skopih poročilih včerajšnjega srečanja v Rimu med Matteom Salvinijem in Massimilianom Fedrigo. Sestanka med notranjim ministrom in predsednikom deželne vlade so se udeležili še generalni direktor italijanske policije Franco Gabrielli, vladni komisar v Trstu Valerio Valenti in član deželne vlade z resorjem za priseljevanje Pierpaolo Roberti.

»Brez izjem smo proučili vse možnosti za zaustavitev nezakonitega prečkanja vzhodne meje in za zmanjšanje števila migrantov v Furlaniji Julijski krajini,« je po srečanju povedal Fedriga. Za RAI je pojasnil, da so govorili tudi o morebitni ukinitvi schengenskega režima na meji in postavitvi tehničnih ovir.

Fedriga je sicer zahteval izboljšanje kadrovskih razmer v vrstah policije. Gostitelj naj bi mu zagotovil, da se bo hitro podrobno seznanil z razmerami v Furlaniji Julijski krajini in ukrepal. Za medije je Salvini nato povedal, da želi nepropustno zapreti mejo in dodal, da bo med jutrišnjim obiskom v Trstu poudaril svoje zavzemanje, da »očisti mesto «, pri čemer se je navezal na popoldanski pretep pred tržaško železnisko postajo, o katerem poročamo na peti strani.

Salvini je pred tem v poslanski zbornici odgovarjal na poslanska vprašanja. Vpletel se je v spor s poslancem Italijanske levice Nicolo Fratoiannijem, ki je ministru očital, da vsak dan žanje strah, ko pa bi moral skrbeti za mir. Salvini mu je odvrnil z izzivalnim ploskanjem, kar je sprožilo val negodovanja v opozicijskih klopeh.

Notranjega ministra jutri v Trstu čakajo tudi demonstracije po tem, ko je omenil možnost, da bi ukinil pravila schengenskega dogovora. Proti tej nameri se je včeraj oglasila tudi slovenska komponenta Demokratske stranke, v imenu katere je Maja Tenze ocenila, da bi bila vnovična ločitev Primorske nesprejemljivo dejanje.

 

 

Primorski dnevnik, 4. julij 2019

Povezane objave

Občina Gorica naj poskrbi za prevoz otrok!
Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori