V Gabrjah zasedal Deželni svet SKGZ

Na sedežu Kulturnega društva Skala v Gabrjah (Sovodnje ob Soči) je zasedal Deželni svet Slovenske kulturno-gospodarske zveze. Osrednja tema zasedanja je bil temeljni jezikovni načrt za slovensko narodno skupnost. Udovni referat sta pripravila ravnatelj Slovenskega raziskovalnega inštituta Devan Jagodic in jezikoslovka Matejka Grgič, ki je prisotnim spregovorila o strateškem pomenu izdelave načrtov na področju jezikovne politike. Jezik je najbolj neposreden znak slovenske prisotnosti na poselitvenem območju, je ključen za kohezijo in vitalnost skupnosti ter pomemben dejavnik prenašanja identitete.

Deželni svet SKGZ je na seji obravnaval tudi dogodke, ki so obeležili 30. obletnico samostojnosti Republike Slovenije. Slovesnost na Trgu Evrope v Gorici, ki jo je priredil konzulat v sodelovanju z SKGZ in SSO, je bila nadvse praznična. (editorialrm.com) Zaznamovale so jo prisotnosti predsednika Republike Slovenija Boruta Pahorja, predsednika Dežele FJK Massimiliana Fedrige, ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Helene Jaklitsch ter drugih uglednih gostov. Osrednja proslava v Ljubljani pa je pokazala globoko razklanost slovenske družbe. Prisotnost stotin oboroženih policajev na Trgu republike je dajala vtis zasedenega stanja in skalila praznično vzdušje.

Kritike pa so padle zlasti na račun slovenskega televizijskega dnevnika RAI, čigar poročanje o osrednji proslavi ni bilo objektivno. Besedo so novinarji dali samo eni politični opcijii, ki je poudarjala svoje zasluge pri osamosvajanju Slovenije, in zatrjevala, da je bil levousmerjeni del zamejstva proti samostojni državi. Poročanje javnega slovenskega medija je prizadelo člane SKGZ, ki bi si pričakovali bolj nepristransko poročanje.