54cf46cfd7b21.jpeg

Zasedanje Pokrajinskega sveta in članov posameznikov SKGZ za Tržaško

V ponedeljek je v Gregorčičevi dvorani zasedal Pokrajinski svet SKGZ za Tržaško, ki je sklical Izredni pokrajinski kongres. Kot piše v sporočilu za javnost, se je tako za krovno organizacijo formalno odprlo obdobje, ki se bo zaključilo jeseni z deželnim volilnim kongresom. Marca letos bo izredni kongres SKGZ sprejemal nov statut, ki med drugim predvideva poenostavitev notranje organizacije dela ter neposredno izvolitev predsednika. Večjo vlogo bodo imeli včlanjeni posamezniki.
V nadaljevanju je zasedal Zbor članov posameznikov, ki je med razpravo obravnaval številne aktualne teme. V svojem poročilu je pokrajinski predsednik Marino Marsič poročal o poteku postopkov za pridobitev dodatnih prostorov v Narodnem domu na Ul. Filzi in o premikih v zvezi z načrtovano obnovo Narodnega doma pri Svetem Ivanu.
Osrednja tema srečanja je bila reforma krajevnih uprav. Zakon, ki je začel veljati 1. januarja letos, vsebuje še nekatere neznanke, kot je izšlo tudi na javnem srečanju za javne upravitelje, ki ga je pred kratkim priredil deželni svetnik Stefano Ukmar. Glavni interes in prizadevanja SKGZ gredo v smer zagotavljanja ravni zaščite naše skupnosti, kot predvidevajo državni in deželni zakoni, piše v tiskovnem sporočilu. O tem in drugih vidikih nove ureditve sta spregovorila deželni svetnik Stefano Ukmar in županja Občine Zgonik Monica Hrovatin.
Zasedanja se je udeležil tudi deželni predsednik SKGZ Rudi Pavšič. Prisotnim je orisal načrtovano dejavnost krovne organizacije v letu 2015, ki bo temeljila na praznovanju njene 60-letnice. Pavšič je predstavil tudi pravno-posvetovalno delavnico, ki je nastala pred kratkim znotraj krovne organizacije.
Marino Marsič je ob koncu seznanil prisotne o napadu in žalitvah na račun SKGZ in njenih članov, ki so bile objavljene v goriškem slovenskem katoliškem tedniku. Taki toni ne spadajo v dostojanstveno dialektiko ter ustvarjajo nepotrebne napetosti prav v času, ko bi morali krovni organizaciji in njune članice delovati usklajeno v interesu celotne slovenske narodne skupnosti v Italiji, piše še v sporočilu SKGZ.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst