20191009-SKGZ.SSO-Gorica

V ospredju odnos z mladimi in prevzem prostorov v Trgovskem domu - Srečanje goriških pokrajinskih vodstev SKGZ in SSO

V Kulturnem centru Lojze Bratuž sta se srečali goriški pokrajinski vodstvi Sveta slovenskih organizacij in Slovenske kulturno-gospodarske zveze. Namen sestanka je bilo sodelovanje na pomembnejših področjih, ki zadevajo slovensko narodno skupnost na Goriškem.

Sestanek se je začel z obojestransko predstavitvijo pokrajinskih odoborov obeh krovnih organizacij, ki sta se prvič srečali po prenovi vodstev. Pogovor sta vodili pokrajinski predsednici Franca Padovan za SSO in Maja Humar za SKGZ.

Goriški vodstvi SSO in SKGZ sta ugotovili, da je potrebno glavno pozornost usmeriti mladim in slovenskim šolam. V tem smislu je bilo sklenjeno, da bosta krovni organizaciji predlagali licejskemu in tehničnemu polu v ul. Puccini nekaj pobud, preko katerih bi lahko dijakom in dijakinjam predstavili delovanje in vlogo slovenske civilne družbe na Goriškem. Zaradi tega bodo obe pokrajinski predsednici v kratkem zaprosili za srečanje z ravnateljico Maro Petaros in ravnateljem Petrom Černicem.

V nadaljevanju se je pogovor dotaknil Trgovskega doma, kjer so se začela dela za prenovo pritličnih prostorov, kamor se bo preselila Narodna in študijska knjižnica. Tam bi bilo primerno urediti tudi poseben prostor za promocijo delovanja in specifičnosti slovenske narodne skupnost ina Goriškem. V kratkem bo tudi predaja prostorov v drugem nadstropju in četrtem nadstropju. Drugo nadstropje bo namenjeno glasebenemu šolstvu. Četrto nadstropje, ki je potrebno korenite obnove, pa bosta prevzeli krovni organizaciji SSO in SKGZ.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst