vladno-omizje

Tiskovno sporočilo SKGZ in SSO

Vladno manjšinsko omizje bo nadaljevalo z delom

 

Vladno omizje za slovensko narodno skupnost bi se lahko sestalo že v teku letošnjega leta. Tako je predsednikoma SKGZ in SSO, Rudiju Pavšiču in Walterju Bandlju, ter predsednici paritetnega odbora Kseniji Dobrila povedala prefektinja Annapaola Porzio na srečanju v tržaški vladni palači. Srečanja se je udeležil tudi podprefekt Fabio Millotti.

Po odstopu dosedanjega predsednika vladnega omizja Filippa Bubbica, ki je po odcepitvi v Demokratski stranki odstopil s položaja, je v narodni skupnosti nastala bojazen, da bi manjšinsko omizje prenehalo z delovanjem. To bi upočasnilo uresničevanje nekaterih členov zaščitnega zakona, zmanjkal pa bi tudi vladni forum, ki je doslej deloval pozitivno in učinkovito rešil nekatera pomembna vprašanja, ki zadevajo našo skupnost.

V zvezi s tem je prefektinja imela že nekaj pogovorov na notranjem ministrstvu, kjer so ji zagotovili, da se bo delovanje omizja nemoteno nadaljevalo do parlamentarnih volitev. Na srečanju so se dogovorili za predhodno srečanje v Rimu, kjer bi predsedniki krovnih in paritetnega odbora izpostavili nekatere prioritetne teme, ki bi jih kazalo vključiti na dnevni red.

Obisk na prefekturi je bil tudi priložnost, da so se manjšinski predstavniki zahvalili dosedanjemu predsedniku Filippu Bubbico in njegovim sodelavcem za konstruktivno vodenje omizja in za prizadevanja v korist slovenske narodne skupnosti.

Predstavniki manjšine soglašajo, da bi se moralo vladno omizje čimprej sestati tudi zato, da bi se začela razprava glede sestave volilnih okrožij v Furlaniji Julijski krajini. Tudi to vprašanje je namreč v pristojnosti notranjega ministrstva, kjer domuje manjšinsko omizje. Na srečanju je tekla beseda tudi o problematikah o šolstvu in o pravilni pisavi imen in priimkov na potnih listih in elektronskih osebnih izkaznicah. Tudi ta vprašanja bi bilo potrebno rešiti še v tej mandatni dobi.

 

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti