fallback-thumbnail

Srečanje ZSŠDI z vodstvi SKGZ in SSO

PRIMORSKI DNEVNIK, 16. novembra 2010

Disciplina, solidarnost in potreba po večjem sodelovanju na vseh manjšinskih področjih so bile glavne teme sestanka med predstavniki Združenja slovenskih športnih društev v Italiji in krovnima organizacijama SKGZ in SSO, piše v tiskovnem sporočilu ZSŠDI. Za sestanek je zaprosilo ZSŠDI, saj podobnega srečanja ni bilo že dolgo časa. Na srečanju je delegacija ZSŠDI izpostavila predvsem zaskrbljenost zaradi nekoliko hladnejših odnosov med krovnima organizacijama, kar ni najbolj spodbudno, glede na to, so na obzorju težki časi, ki bodo prav gotovo v marsičem pogojevali dnevno delovanje in organiziranost vseh organizacij, ki v svojih vrstah zajemajo našo življenjskost. Z velikim zanimanjem je ZSŠDI analiziralo dokumenta, ki sta ju krovni organizaciji pred kratkim dali v javnost in ki govorita o reorganizaciji manjšinskih organiziranih dejavnosti. Vsak dokument ima svojo vizijo bodočnosti naše skupnosti, marsikak pogled na bodočnost je skupen, vendar ZSŠDI pogreša, da po objavi dokumentov ni bilo v manjšinskem prostoru še nobene vsebinske diskusije in nikakršnega tehtnega soočenja o vsebinah, kar kaže, da v tem smislu vlada v glavah neke vrste mrtvilo, kar ni pozitivno.

O tem in o stališčih ZSŠDI je imel daljši poseg podpredsednik Ivan Peterlin, ki je navzočim posredoval veliko zaskrbljenost, s katero športna organizacija pričakuje razvoj političnih dogodkov in s tem tudi del svoje usode. ZSŠDI je namreč organizacija, v katero so se v letih včlanila vsa naša športna društva in kot športniki, ki vsi prebivajo pod isto streho, zahtevajo večjo pozornost in predvsem bolj izrisane strateške izbire, kako naprej. Tako imenovane "solo" akcije, ko druge sorodne organizacije skušajo prehitevati tako z desne kot z leve, naš šport obsoja, piše v sporočilu ZSŠDI. Potrebna je skupna strategija, potrebni so složnost, predvsem pa lojalnost in smotrnost pri izbirah in med akterji vsega tega hoče naš šport odigravati vlogo subjekta.

Po poglobljeni diskusiji, v katero sta posegla predvsem predsednik SKGZ Rudi Pavšič in predsednik SSO Drago Štoka, je bil poudarjen pomen športnega gibanja in pa ugotovitev, da je apel ZSŠDI po večjem sodelovanju tako med krovnima organizacija kot med drugimi manjšinskimi dejavniki, povsem utemeljen. V roke je treba vzeti pogum in voljo, da si manjšina – v pričakovanju velikih finančnih rezov – izriše točno razvojno strategijo, katere dinamike se morajo vsi partnerji, ki se prepoznavajo v obeh krovnih organizacijah, strogo držati, zaključuje tiskovno sporočilo ZSŠDI.

Povezane objave

V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte
Prvomajsko slavje v Števerjanu
ŽIVEL 1. MAJ!