fallback-thumbnail

Srečanje goriškega tajništva SKGZ z javnimi upravitelji

Goriško tajništvo SKGZ, ki se mu je pridružil deželni predsednik zveze Rudi Pavšič, se je v sredo sestalo s slovenskimi upravitelji, ki so obenem člani SKGZ. V odprto debato o najbolj aktualnih temah zadnjega časa je aktivno posegal tudi koordinator Združene levice Mario Lavrenčič.

Poseben poudarek je bil namenjen razpletu dolgega boja doberdobske uprave in domačinov proti tovornjakom na cesti skozi Dol. Poročal je župan Doberdoba Paolo Vizintin, ki je zbrane seznanil, da je boj nazadnje le zalegel. SKGZ je županu in njegovi upravi ponovno izrazila odločno podporo, saj je skrb za zagotavljanje varnosti in zdravega okolja prioriteta, kakor tudi odprava vseh nevšečnosti za krajane. Pristavili so, da so nesprejemljive improvizirane rešitve, kakršna je bila postavitev semaforjev, ki je tudi vprašljiva po finančni plati, saj predstavlja neupravičeno potrato javnega denarja. Pod očmi vseh so bile posledice takšne improvizacije, za katero je odgovorna družba ANAS. Prepoved tovornega prometa, ki ga zahtevata doberdobska občina in pokrajinska uprava, je zato edina smotrna rešitev.

O novostih za slovensko šolo v Romjanu je spregovoril pokrajinski odbornik Marko Marinčič, ki se je s predsednikom Brandolinom nedavno udeležil tehničnega sestanka z ravnateljem večstopenjske šole Doberdob, županom Ronk in občinskimi funkcionarji. Povedal je, da bodo zaradi obnovitvenih del na poslopju morali začasno seliti otroke, vendar si pokrajinska uprava prizadeva za njihovo čimprejšnjo vrnitev v prenovljene prostore. Obenem je SKGZ soglašala s potrebo, da se čimprej sproži postopek za izgradnjo novega šolskega središča, ki bi bil tudi odgovor veliko povpraševanje po vpisu v slovenski vrtec in osnovno šolo. Ocenili so tudi, da je dobrodošel prispevek 40 tisoč evrov, ki ga je dežela FJK namenila prevozu otrok v romjansko šolo. S tem denarjem, ki ga je dežela prvič dodelila, bodo krili stroške prevoza otrok iz vseh občin tržiškega mesta okrožja. Poudarili pa so, da bo moral prispevek postati reden. S tem v zvezi je Lavrenčič, ki je pri SKGZ zadolžen za stike z javnimi upravami, že govoril z županom in odbornico za kulturo pri občini Ronke.

Sovodenjski župan Igor Petejan je omenil novost na osebnih izkaznicah, ki na prednji strani ob italijanskem imenu prinašajo tudi slovensko ime občine, kar predstavlja nov korak pri uveljavljanju slovenščine v javnosti. S tem v zvezi so se tajništvo SKGZ in upravitelji zavzeli za čimprejšnjo uvedbo dvojezičnih izkaznic v slovenskih občinah ter opozorili, da bi to moralo biti urejeno mimo teritorializacije po zaščitnem zakonu. Semolič je še povedal, da se je sestal z goriškima občinskima odbornikoma Terpinom in Di Matteom, ker elektronske osebne izkaznice in vozniška dovoljenja še vedno ne premorejo šumnikov. Odbornika sta povedala, da je programska oprema sicer pripravljena, da pa se zatika v Rimu.

(Primorski dnevnik – 3. marca 2005)

Povezane objave

V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte
Prvomajsko slavje v Števerjanu
ŽIVEL 1. MAJ!