573f052fb113a

Slovenski pozdrav Giru

"Slovenci v Italiji pozdravljamo Giro v Benečiji". To je sporočilo, ki so ga širši javnosti želeli posredovati Slovenska kulturno-gospodarska zveza, Svet slovenskih organizacij in Združenje slovenskih športnih društev v Italiji ob jutrišnjem (20.5.2016) prihodu kolesarske dirke po Italiji v Nadiške in Terske doline. Rezultat njihovega sodelovanja in želje, da bi bilo vsepovsod jasno razvidno, da so ti kraji večjezični in da smo tudi mi Slovenci tu, sta polstranski oglas v Gazzetti dello Sport in rožnata majica, ki jo bodo nosili otroci dvojezične šole v Špetru. O tej izvirni in sodobni promocijski pobudi so na skupni tiskovni konferenci v multimedijskem krajinskem in pripovednem muzeju SMO spregovorili predsedniki SKGZ, SSO in ZSŠDI Rudi Pavšič, Walter Bandelj ter Ivan Peterlin.

Ideja, da bi med enim izmed v tem obdobju glavnih športnih dogodkov na evropski, a tudi na svetovni ravni, saj mu neposredno ali preko tv ekranov sledi na desetine milijonov ljudi, poudarili tudi slovensko identiteto Benečije, je sad dogovorov med predstavniki slovenskih organizacij in domačini. Velik oglas v Gazzetti dello Sport, so poudarili na tiskovni konferenci, je odlično sredstvo, da po vsej Italiji izvejo, da v Benečiji in v deželi FJK živijo tudi Slovenci. Gazzetto dello Sport namreč redno bere več milijonov ljudi, med samim Girom pa se število bralcev še poveča. S posebnimi majicami za otroke dvojezične šole v Špetru pa so prav tako hoteli poudariti, slovensko prisotnost v teh krajih in obenem izpostaviti šolo, na katero je naša skupnost ponosna. Giro d'Italia, od katerega si v Nadiških in Terskih dolinah vsi veliko obetajo in ga navdušeno pričakujejo, pa je že prispeval tudi k večjemu sodelovanju med Združenjem slovenskih športnih društev v Italiji, Planinsko družino Benečije in samo dvojezično šolo. Naslednje leto naj bi namreč imeli na njej slovenski športni krožek, ZSŠDI pa naj bi Planinski družini Benečije pomagalo pri organizaciji tečajev plavanja in smučanja.

Beneška etapa s startom v Palmanovi in ciljem v Čedadu bo dolga 170 kilometrov. Kolesarji se bodo prvič peljali skozi Čedad (tudi čez Hudičev most), nato se bo skupina peljala v Špeter in številne druge zaselke v Benečiji. Cilj bo v Čedadu, čigar središče bo jutri cel dan zaprto za promet.

Povezane objave

V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte
Prvomajsko slavje v Števerjanu
ŽIVEL 1. MAJ!