konzul-volk-ts

Slovenski generalni konzul Volk gost SKGZ

»Razvoj tržaškega območja bo koristil tudi Slovencem«

»Manjšina tega ni znala vedno izkoristiti,« ocenjuje Rudi Pavšič

»Pred nami so zanimivi izzivi, tako za Trst in njegovo zaledje kot tudi za našo skupnost. Geografska lega Trsta je optimalna, žal pa je nismo znali vedno izkoristiti. Gospodarska kriza počasi popušča, zato moramo ugodno obdobje kot skupnost izkoristiti«. Tako je včeraj predsednik SKGZ Rudi Pavšič, skupaj s člani vodstva krovne organizacije, uradno sprejel na tržaškem sedežu krovne organizacije generalnega konzula Republike Slovenije v Trstu Vojka Volka, ki je od preteklega julija prevzel vajeti slovenske diplomacije v Trstu.

Med srečanjem z vodstvom SKGZ, na katerem je sodelovala tudi konzulka Tanja Mljač, je generalni konzul nanizal svoje vtise po treh mesecih bivanja v vili Tomažič. »Napovedi iz dogajanja v Gorici leta 2004 je danes končno možno občutiti, saj Italijani sprejemajo Slovence v Italiji kot enakopravne državljane EU in Italije.« Tudi Volk zre v prihodnost z optimizmom, posebno navdušen je nad gospodarsko rastjo Slovenije, kjer so kazatelji zelo pozitivni. V nadaljevanju se je generalni konzul dotaknil aktualnih vprašanj Slovencev v Italiji in izhajal iz ugotovitve videmske pravnice Elene D’Orlando na srečanju z evropskim poslancem Herbertom Dorfmannom na Slofestu, kjer je gostja ugotavljala, da slovensko narodno skupnost v Italiji omejuje pravzaprav posebni statut Dežele FJK.

Volk svetuje Slovencem v Italiji, naj se ob zasledovanju ciljev zamislijo ne le nad cilji, ampak predvsern nad načinom, kako do njih priti. »Vaši cilji naj bodo čim višji, tako da ob njihovem zasledovanju bodo nekatere težave postale manjše.« Generalni konzul je zaključil z razmišljanjem o odnosu rned Trstorn in njegovim širširn zaledjem v tern prelomnem trenutku: »Če bo Trstu šlo dobro, bo šlo dobro tudi širšemu rnednarodnemu območju okrog njega«.

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti