slika-zborovanje-sole-ts

Predstavniki SKGZ in SSO pri dijakih Zavoda Stefan

 

 

Kaj sta SKGZ in SSO? Kaj pravzaprav operativno izvajata krovni organizaciji? Kako med sabo sodelujeta? Kako delujejo ustanove in organizacije narodne skupnosti nasploh?

Odgovore na vsa ta vprašanja so lahko odkrivali vsi dijaki Državnega izobraževalnega zavoda Jožef Stefan, ki so se v četrtek, 7. marca, zbrali v veliki telovadnici Stadiona Prvega maja, kjer so se po pustnem premoru ponovno spopadli s šolo ob celodnevnem dijaškem zborovanju.

Srečanje so oblikovali pokrajinski predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze za Tržaško Igor Tomasetig, sodelavec SKGZ-ja Martin Lissiach in deželni predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. Več kot sto dijakom je Tomasetig razložil zgodovinske dinamike, ki so pripeljale do tega, da danes obstajata dve krovni organizaciji, Lissiach pa je razložil pojem narodne skupnosti in delovanja ustanov, ki jo ustvarjajo. Walter Bandelj je pa izpostavil trenutne izzive obeh krovnih, pri čemer je bilo slišati predvsem o uspešnem sodelovanju med obema.

Enourno srečanje sta vodila predstavnika dijakov ob sodelovanju vseh ostalih sošolcev, ki so ob priložnosti prejeli vsak en izvod predstavitvene brošure SKGZ ter nekaj izvodov nove publikacije Mi, Slovenci v Italiji.

 

Trst, 13. marca 2019

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst