fallback-thumbnail

Predstavitev zbornika Sapeva priložnost za analizo sodelovanja in skupnega načrtovanja

Predstavitev zbornika ob zaključku evropskega projekta Sapeva bo priložnost za poglobljeno analizo sodelovanja in skupnega načrtovanja med Slovenci, ki živijo v Italiji, in Italijani, ki živijo v Sloveniji in na Hrvaškem. Zbornik, ki so ga uredili Dušan Kalc, Marjetica Možina in Flavio Forlani, bosta Slovenska kulturno gospodarska zveza in Italijanska unija predstavili v ponedeljek, 19. maja ob 17.30 v prostorih tržaškega Narodnega doma v ulici Filzi. Na večeru bodo spregovorili Rudi Pavšič, predsednik SKGZ, Maurizio Tremul, predsednik izvršnega odbora Italijanske unije, senatorka Tamara Blažina in poslanec Roberto Battelli.

Projekt Sapeva je pomenil edinstveno priložnost za predstavnike obeh manjšinskih skupnosti. Leto dni trajajoče prepletanje stikov in srečanj ter medsebojno bogatenje med sto in več pripadnikov obeh manjšin je pomenilo pozitivni preobrat v zgodovini odnosov med obema manjšinama. Skupno sobivanje v območju nove Evrope zahteva od obeh manjšin, da se vključita v prizadevanja pri ovrednotenju geografsko-ekonomskih prednosti ozemlja, na katerem živita. S pretokom dobrin in z uresničevanjem zanimivih mednarodnih projektov je možno ovrednotiti obmejni narodno mešani prostor, ki postaja vse bolj strateško in zanimiv ne le za tam živeče domačine, ampak tudi za sogovornike z oddaljnega Vzhoda in Juga. V novem prepletanju imata svoje mesto tudi manjšini, čeprav manjši, včasih premalo vidni, a kljub vsemu pomembni kamenčki novega evropskega mozaika.

Novi scenariji ponujajo manjšinskima skupnostima zanimive razvojne priložnosti, ki jih doslej nikoli nista imeli. Manjšine na tem območju predstavljajo povezovalno tkivo, ki združuje zgodovinsko pluralen prostor, ki mu je usojeno, da postane del utripanja nove Evrope, ki je materjalna in obenem duhovna skupnost. Manjšinske skupnosti so pomembna mreža, ki lahko, ob primernem vrednotenju, naredijo neko širšo regijo zanimivejšo in privlačnejšo. Naloga in vlogo nista lahki, manjšinepa se jima skupaj z državnimi ter deželnimi in krajevnimi stvarnostmi ne morejo izmikati.

Manjšine so bogastvo in priložnost, so naravni in aktivni posredniki meddeželnega in čezmejnega sodelovanja. So pomemben pospeševalec sodelovanja med bližnjimi državami ter opredeljujejo teritorij z edinstvenimi in neponovljivimi posebnostmi. Tudi o teh problematikah bo tekla beseda na ponedeljkovem večeru v Narodnem domu.

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti