16466881_10210499846326404_681075664_n

Poziv SKGZ in SSO - V nedeljo vsi na volišča!

Nedeljske parlamentarne volitve predstavljajo pomembno priložnost, da udejanjimo našo državljansko pravico in obenem dolžnost, saj smo vsi soodgovorni za bodočnost države. Demokracija je izredna pridobitev, za katero so se borili in tudi žrtvovali svoja življenja številni Italijani in Slovenci, zato da sleherni državljan lahko odloča sam za svojo prihodnost. Danes prihajajo v ospredje utrujenost, oddaljenost od politike in apatija, kar volilce oddaljuje od volišč.  Odreči se demokratični volilni pravici in s tem prepustiti drugim odločitev, kdo in kako bo za naslednje petletje vodil Italijo, ni državljanska drža. Niti ni res, da so vsi enaki: obstajajo stranke in kandidati, ki si zaslužijo večjo pozornost naše narodne skupnosti.

SKGZ in SSO sta mnenja, da so volitve eden najpomembnejših trenutkov prave demokracije, ki ga ne gre zatajiti in zamuditi. To velja posebej v trenutku, ko se na politični sceni predstavljajo sile z jasnimi rasističnimi in postfašističnmi vsebinami. Vse to nas globoko zaskrblja in toliko bolj prepričuje, da se moramo vsi v največjem možnem številu udeležiti nedeljskih volitev in med številnimi političnimi opcijami poiskati tiste, ki so naši slovenski narodni skupnosti najbliže tudi glede pozornosti do manjšinskih pravic.

Samo tako se bomo Slovenci v Italiji lahko še naprej razvijali kot pomemben in priznan segment tega večjezičnega prostora, v katerem morata naš jezik in naša prisotnost imeti enako dostojanstvo in iste razvojne priložnosti. In le tako bodo odnosi do sosednje Slovenije še naprej plodni in prodorni, kot so bili še posebno v teh zadnjih letih.

Spoštovane volilke in dragi volilci,

poslužimo se dvojezične volilne izkaznice, ki jo lahko dvignemo na vseh občinskih uradih zaščitnega območja, kjer je naša skupnost prisotna! Pojdimo množično na volišča in ne dopustimo, da drugi odločajo o nas, ampak sami sooblikujmo našo prihodnost!

 

                                               Rudi Pavšič                                                                   Walter Bandelj

                                          predsednik SKGZ                                                             predsednik SSO

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo