20190509-Crimi

Obnova konvencije z deželnim sedežem RAI

Predsednico SKGZ Ksenijo Dobrila in predsednika SSO Walterja Bandlja sta danes v Rimu sprejela vladni podtajnik za založništvo Vito Crimi in direktor za institucionalne zadeve državne radiotelevizijske hiše RAI Fabrizio Ferragni. Na dnevnem redu srečanja je bila obnova konvencije med Vlado in deželnim sedežem RAI FJK za programe v slovenskem jeziku.

 

ITALIJA – Državni sekretar sprejel predsednika SKGZ in SSO

Ne le o RAI, tudi o tednikih

Wfo Crimi naj bi se zavzel za financiranje Novega Matajurja in Novega glasa – Multimedijska platforma bi povečala poslušanost oz. vidljivost slovenskih oddaj

 

RIM – Predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walter Bandelj in predsednica Slovenske kulturne gospodarske zveze (SKGZ) Ksenija Dobrila sta se včeraj v Rimu z dobrimi občutki poslovila od državnega sekretarja za medije Vita Crimija, ki ju je sprejel za pogovor o odprtih vpršsanjih glede slovenskih radijskih in televizijskih oddaj RAI. Govor je bil tudi o drugih slovenskih občilih, pri čemer je Crimi pokazal pripravljenost, da se tednikoma Novi glas in Novi Matajur zagotovi dolgoročno financiranje.

»Izročila sva mu knjigo Kako lep je Trst in mu povedala, da jo je napisala novinarka Primorskega dnevnika. S tem smo se začeli pogovarjati o časopisih,« je po srečanju povedala Ksenija Dobrila. Po besedah predsednikov dveh krovnih organizacij je Crimi dejal, da je obstoj časopisov jezikovnih manjšin nujen za pluralno medijsko okolje. Pri tem je omenil možnost, da bi bila slovenska tednika obravnavana kot izjemi pri zakonu o zmanjšanju javne podpore časopisom.

»Vmes bodo volitve, lahko se marsikaj spremeni, a za zdaj je vtis dober,« je dejal Bandelj in poudaril, da so se srečanja ude­ležili tudi funkcionarji RAI, med katerimi je po položaju izstopal direktor oddelka za institucionalne odnose Fabrizio Ferragni. Predstavniki radiotelevizijske družbe so prisluhnili pričakovanjem glede ureditve razmer v slovenskem informativnem in programskem oddelku v Trstu in obljubili hitro ukrepanje, kjer so težave zgolj tehnične narave. Predsednica SKGZ se veseli pripravljenosti, da bi čim prej nastala multimedijska platforma, ki bi bistveno povečala poslušanost oz. vidljivost slovenskih oddaj. Pri želji, da bi bila slovenska oddelka finančno in uredniško samostojna, se je izkazalo, da imajo podobne zahteve tudi na Južnem Tirolskem. Vprašanja slovenskih oddaj bi zato lahko reševali skupaj z zahtevami ostalih jezikovnih skupnosti. Crimi naj bi tudi omenil možnost, da bo dogovor, ki urejuje delovanje sedeža RAI v Trstu, nadomestila pogodba, ki bi zaobjela oddaje v vseh jezikih manjšin. Več naj bi bilo znano do poletja. (pv)

 

Primorski dnevnik, 10. 05. 2019

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo