Dijaški dom Gorica

Občina Gorica naj poskrbi za prevoz otrok!

V zvezi s prekinitvijo storitve prevoza otrok slovenskih šol je SKGZ posredovala medijem spodnjo tiskovno noto.

Razlogi, zaradi katerih Občina Gorica letos ni poskrbela za prevoz otrok, ki obiskujejo slovenske šole, so za Slovenslo kulturno-gospodarsko zvezo le delno opravičljivi. Kronično pomanjkanje šolabusov in šoferjev je sicer obče znan problem, vendar na lanski občinski razpis se ni prijavil noben ponudnik in tudi neposredna dodelitev storitve je bila neuspešna. Zaradi tega gre vzroke poiskati v pogojih samega razpisa, ki so očitno nezanimivi za potencialne interesente. Pristojna odbornica je na seji Konzulte zagotovila, da ne gre za politično izbiro, dejstvo pa je, da je ostalo brez javne storitve 90 otrok, ki obiskujejo slovenske šole in pošolske dejavnosti v slovenskem jeziku. Občinski upravitelji so izbrali najlažjo in najbolj ceneno rešitev, ukinili storitev in pustili na cedilu družine. Nov razpis naj bi bil nared komaj za naslednje šolsko leto, vendar brez zagotovila, da se bo nanj kdo prijavil.

Edina predlagana rešitev s strani občinske uprave je iz utemeljenih razlogov nesprejemljiva in tudi žaljiva do družin, ki so upravičeni do te storitve in zanju tudi plačajo. Velja poudariti tudi dejstvo, da za otroke, ki obiskujejo italijanske šole in pošolske dejavnosti v občinski ustanovi, je servis ostal neokrrnjen. To bi si lahko tudi razlagali kot določeno diskriminacijo s strani občinske uprave do dela lastnih občanov, ki bi bilo res zaskrbljujoče dejstvo, toliko bolj v vidiku čezmejne Evropske prestolnice kulture in s tem povezanega sporočila prijateljstva in sodelovanja.

Občinska uprava je doslej zavrnila vsako alternativno rešitev, med katerimi tudi manjšo prilagoditev trase šolabusa, ki iz Pevme preko šole v ul. Brolo vozi v Podgoro. Ta sprememba bi nikakor ne vplivala na urnik šolabusa. Zaradi tega so pohvale vredna prizadevanja Dijaškega in Mladinskega doma, ki sta napovedala dodaten napor za prevoz otrok (kar ni samoumevno). Za oba domova to pomeni večji strošek in prilagoditev pošolskih dejavnosti, predvsem pa prevzem vseh odgovornosti za varnost otrok. Naj spomnim, da pred osnovno šolo Župančič v ul. Brolo je ob uri izhoda pravi prometni kolaps, saj poleg šolabusa in osmih kombijev čaka otroke še vsaj 40 zasebnih avtomobilov. Kdo bo odgovarjal v primeru morebitne nezgode?

SKGZ pričakuje in zahteva, da goriška občina zagotovi otrokom varen in udoben premik iz šole v slovenska pošolska središča, krovna organizacija pa bo pozorno spremljala tudi pripravo novega razpisnega besedila.

Povezane objave

Hvaležnost za žrtvovanje in zaskrbljenost nad sedanjostjo
Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori