bidbook2.width-500

Nova Gorica in Gorica bosta Evropska prestolnica kulture 2025!

Po napetih trenutkih pred objavo rezultatov je Trg Evrope/Transalpino, kjer so glavni snovalci kandidature pričakali rezultate mednarodne komisije, preplavilo navdušenje. Mednarodna komisija je Novi Gorici in Gorici tik pred prazniki sporočila najlepšo novico: leta 2025 bosta Evropska prestolnica kulture.

»Prepričani smo, da smo zmagali zato, ker je kandidatura zrasla iz dolgoletnega, živega sodelovanja obeh mest in regije. Proces oblikovanja kandidature je vpletel široko mrežo deležnikov v teritoriju: umetnikov, ustanov, nevladnih organizacij, gospodarstvenikov in raziskovalcev,« se zmage veselijo na novogoriški občini, kjer poudarjajo, da je kandidatura ves čas imela polno in nedeljeno politično podporo v obeh občinah, celotni severnoprimorski regiji in deželi Furlaniji-Julijski krajini in je nastajala v tesnem sodelovanju z Evropskim združenjem za teritorialno sodelovanje EZTS GO. Koncept GO! Borderless je zelo evropski in prinaša pomembne odgovore za izzive, ki so pred Evropsko unijo.

Umetniški program, ki ga napovedujejo, pa je močno usidran v tradicijo in identiteto prostora, a hkrati mednaroden, sodoben in usmerjen v prihodnost. Leto 2025 bo prineslo več kot 600 dogodkov in več kot 60 različnih projektov v celotni regiji od Bovca do Komna in Dežele Furlanije-Julijske krajine z več kot milijonom obiskovalcev in povezavo z 251 partnerji iz 34 držav. (Primorski dnevnik, 18.12.2020)

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo