57f4c478bdebf

Nanti Olip prevzel vodenje Slovenske manjšinske koordinacije SLOMAK

Nanti Olip iz Narodnega sveta koroških Slovencev je novi koordinator Slovenske manjšinske koordinacije-SLOMAK. Koroški politični in kulturni delavec je vodilne posle prevzel od Rudija Pavšiča po načelu rotacije med predstavniki slovenskih manjšin iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Do predaje poslov je včeraj prišlo v Strasbourgu ob izteku obiska delegacije SLOMAK v Evropskem parlamentu in v Svetu Evrope.
Delegacija iz štirih držav je v Evropskem parlamentu opozorila na vprašanje manjšin v Evropi. «Če tega vprašanja ne bomo ustrezno zastavili in ustrezno rešili, se bodo kopičila nova vprašanja novih manjšin,« je pojasnil Pavšič.Dodal je, da je težava manjšin v Evropi, da ne znajo oblikovati sistema. »SLOMAK je nastal z namenom, da združimo Slovence v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem, ki imamo različno zgodovino, interese in potrebe, a vendar tudi nekaj skupnih imenovalcev,» je dodal Pavšič, sicer predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze. »Nekaj skupnih imenovalcev imamo tudi s Slovenijo, državami, kjer živimo, in Evropo.«
Z obiskom je manjšinska koordinacija po Pavšičevih besedah v prvi vrsti želela spodbuditi Evropski parlament in poslance iz Slovenije in držav, kjer živijo, da bi začeli spodbujati kolege ter začeli temeljito in sistemsko razpravo o manjšinskem vprašanju. Evropski parlament nerad razpravlja o tem, je še menil koordinator SLOMAK. Rešitev manjšinskega vprašanja lahko terja več let, je opozoril Pavšič in dodal, da je manjšinsko vprašanje tudi vprašanje obmejnih prostorov in danes vemo, da so lahko slabo upravljani prostori ob meji lahko vir napetosti.
Predstavniki iz Avstrije, Italije in Madžarske so najprej imeli srečanje s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, nato pa še z nekaterimi evroposlanci iz Italije (med drugim Isabello De Monte iz FJK) in Avstrije. Delegacijo so iz Slovenije gostili evropski poslanci Patricija Šulin (EPP/SDS), Ivo Vajgl (Alde/Desus) in Tanja Fajon (S&D/SD). Šulinova je po srečanju za Slovensko tiskovno agencijo povedala, da je predstavnikom koordinacije predstavila svoje delo ter da so jih gostje spraševali tudi o projektih, ki bi bili zanimivi za čezmejno sodelovanje. Poslanka je ob tem omenila goriško Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS) med občinami Nova Gorica, Šempeter in Gorica.
Obisk v Strasbourgu je delegacija včeraj nadaljevala v Svetu Evrope. Ta organizacija se najaktivneje ukvarja z vprašanjem zaščite manjšin in vrednotenja evropskih jezikov, a nima pomembnih pristojnosti. »To pomeni, da je v tej zgodbi anahronizem – parlament ima zakonodajno oblast in se s tem ne ukvarja, Svet Evrope, ki nima teh pristojnosti, pa naj bi se s tem ukvarjal,« je ocenil Pavšič.Predstavniki manjšinske koordinacije so tokrat drugič na obisku v evropskih institucijah. Prvič so jih obiskali ob ustanovitvi koordinacije osmih krovnih organizacij iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške.
(Primorski dnevnik, 5. oktobra 2016)

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo