Helena-Jaklitsch

Ministrica Helena Jaklitsch sklenila dvodnevni obisk pri Slovencih na Videmskem

V ponedeljek, 27. julija, in v torek, 28. julija 2020,  je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch obiskala slovensko narodno skupnosti v Videmski pokrajini.

Svoj obisk je pričela v Kanalski dolini, kjer se je srečala s predstavniki Združenja Don Mario Černet in Slovenskim kulturnim središčem Planika. Poučevanju v slovenskem jeziku je bil namenjen tudi sestanek na županstvu v Naborjetu,  Popoldne se je ministrica Jaklitsch srečala z županjo Rezije, obiskala je tudi Kulturni dom, cerkev, Muzej rezijanskih ljudi in Muzej brusačev. Ob koncu dneva se je tudi sprehodila po »Ta lipi poti«.

V torek je ministrica Jaklitsch obiskala Center za kulturne dejavnosti, Etnografski muzej in cerkev v Bardu, kjer je tudi položila cvet na grob Viljema Černa na tamkajšnjem pokopališču. V Tipani je obiskala farmo Zore, nato se je preselila v Čedad. Na sedežu Kulturnega društva Ivan Trinko se je sestala s predstavniki društva Ivna Trinko, Slovenske kulturno-gospodarske zveze, časopisa Novi Matajur, Zveze slovenskih kulturnih društev, Zveze slovenskih izseljencev – Slovenci po svetu in Kmečke zveze. Sledilo je srečanje s Svetom slovenskih organizacij, Zadrugo Most, Združenjem don Eugenio Blanchini, Skupino svetega Hieronima –  Slovenci v Vidmu ter predstavniki časopisa Dom, ki so bili tudi gostitelji tega sestanke. Ministrica je nato obiskala Dvojezično šolo Pavla Petričiča v Špetru. Obisk v Videmski pokrajini je ministrica Jaklitsch zaključila v muzeju SMO, kjer se je srečala s predstavniki Inštituta za slovensko kulturo, Glasbene matice, Planinske družine Benečije in nekaterimi predstavniki krajevnih oblasti.

Dvodnevni obisk je bil priložnost za utrjevanje stikov s Slovenci na Videmskem. Ministrica je z občutljivostjo prisluhnila vsem sogovornikom in obljubila pomoč Republike Slovenije glede bistvenih vprašanj. Med temi je seveda gospodarska šibkost tega prostora, ki že desetletja prazni vasi.

Ministrico so na obisku spremljala deželna predsednica SKGZ Ksenija Dobrila (v torek zjutraj se ji je pridružil podpredsednik Igor Kocijančič),pokrajinska predsednica SKGZ Luigia Negro, predsednik SSO Walter Bandelj ter pokrajinska predsednica SSO Anna Wedam, V torek popoldne se je delegaciji pridružil Generalni konzul RS v Trstu Vojko Volk. Na srečanju v Naborjetu je sodelovali tudi  pooblaščenec Deželnega šolskega urada Igor Giacomini.

 

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti