fallback-thumbnail

Minister za šolstvo RS Lukšič sprejel predstavnike Slovencev v Italiji

PRIMORSKI DNEVNIK, 12. novembra 2010

LJUBLJANA – Slovensko šolstvo v Italiji kljub varčevanju »ne sme potegniti ta kratke.« Tako meni minister za šolstvo Republike Slovenije Igor Lukšič, ki se je včeraj v Ljubljani sestal s predstavniki slovenske manjšine v Italiji, potem ko so v prejšnjih dneh, podobno kot italijanski vrstniki, tudi slovenski višješolci iz Trsta in Gorice zasedli svoje šole iz protesta proti šolski reformi. Srečanja so se poleg Lukšiča, državnega sekretarja za Slovence v zamejstvu in po svetu Borisa Jesiha in slovenske generalne konzulke v Trstu Vlaste Valenčič Pelikan udeležili še višja pedagoška svetovalka za slovenske šole v Italiji Andreja Duhovnik-Antoni ter Livio Semolič za Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo in Ivo Corva za Svet slovenskih organizacij.

Tako slovensko ministrstvo za šolstvo kot Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu sta zaskrbljena spričo posledic, ki jih italijanska politika krčenja sredstev za šolstvo utegne imeti za slovenske šole v Italiji, ki bi morale biti predmet posebne obravnave, saj jih ščitijo tudi meddržavni in mednarodni dokumenti. Predvsem je pomembno, da je manjšina enakopraven sogovornik državnih organov in da brez njenega soglasja ne prihaja do nikakršnih sprememb in nižanja že doseženih pravic. To namerava Lukšič izraziti na zasedanju ministrov za izobraževanje EU, ki bo v četrtek in petek v Bruslju ter tudi na dvostranskem srečanju z italijanskimi predstavniki, ki bo prav tako v Bruslju. Kot je na tiskovni konferenci po srečanju dejal goriški pokrajinski predsednik in deželni tajnik SKGZ Livio Semolič, je stanje slovenskih šol v Italiji kritično, ker je kritično vsesplošno stanje italijanskega šolskega sistema, vendar pri reformi in predvidenih finančnih krčenjih ne gre za diskriminacijo manjšinske šole, kjer npr. za razliko od italijanskih šol niso skrčili števila učnega osebja, prav tako Italija slovenskih šol ne zapira, problemi so predvsem pri birokratskih zapletih.

Na srečanju je bil govor predvsem o vprašanju Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu za Furlanijo-Julijsko krajino, ki je bil sicer ustanovljen, ni pa še polnokrvno zaživel zaradi premajhne avtonomije. Sogovorniki so ministra zaprosili, da izpostavi to vprašanje v pogovoru z italijansko kolegico Mariostello Gelmini, katero naj tudi pozove, naj sprejme delegacijo slovenske manjšine.

Jesih pa je opozoril, da se mora v Italiji ohraniti pozitivna diskriminacija manjšine. Prav tako se mora manjšina poenotiti pri stališču, v katero smer naj se razvija manjšinsko šolstvo, je dejal Jesih, ki bo predsedoval slovenskemu delu manjšinskega omizja, ki bo v okviru mešane komisije Slovenija-FJK razpravljalo o problematiki manjšinskega šolstva. (STA+CR)

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti