DSC_3273

Minister Arčon na Prvomajskem slavju v Števerjanu

V Domu na Bukovju v Števerjanu je včeraj potakalo tradicionalno Prvomajsko slavje, ki ga prireja domače klturno društvo Briški grič pod pokroviteljstvom Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Zveze slovenskih kulturnih društev. Zaradi nenaklonjenih vremenskih razmer se je dogajanje preselilo v notranje prostore društva, ki pa so bili pretesni za navdušeno množico prisotnih.

Slavnostni govornik je bil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, s svojim koncertom pa je dogajanje popestril in glasbeno obogatil Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, ki letos obeležuje 50. obletnico delovanja. Minister Arčon je prav ob tej priložnosti pevskemu zboru ob njihovem zlatem jubileju vročil posebno priznanje za izjemno povezovalno vlogo med Slovenci v Italiji in Sloveniji, za ohranjanje in krepitev slovenske kulture v zamejstvu ter za posredovanje idealov miru, bratstva, sožitja in enakopravnosti med narodi. Dogodka so se udeležili tudi senatorka Tatjana Rojc, predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, števerjanska županja Franca Padovan, generalni konzul RS v Trstu Gregor Šuc in državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

V slavnostnem nagovoru je minister Arčon izrazil svoje veselje, da lahko pozdravi zbrane na tem prizorišču, kjer prvi maj res zasije v vsej svoji lepoti in v vsem svojem veselju. Poudaril je, da so s svojim občutkom za skupnost, s spoštovanjem do tradicij in običajev, z zavedanjem o pomenu in sporočilu naših praznikov, Slovenci v Italiji vzgled tudi za matično domovino. »Kot minister, ki, kot rad rečem – malo za hec in veliko zares – vodi najlepše ministrstvo v slovenski vladi se bom potrudil, da k ohranjanju vse vaše kulturne in družabne živahnosti pripomorem po svojih najboljših močeh,« je še dodal minister Arčon. Na današnji praznik ne smemo pozabiti, da je delo tudi prostovoljstvo, ki drži pokonci pevske zbore, orkestre, dramske skupine, športna in turistična društva. Na praznik, ki je priložnost za razmislek o tem, kaj moramo narediti za vzpostavljanje in ohranjanje varnih in privlačnih delovnih mest, se je minister dotaknil tudi nekaterih aktivnosti Urada na tem področju v zadnjem obdobju. Svoj nagovor je zaključil z iskrenimi čestitkami in z željo, da bi mlaji spet ponosno stali in da bi se še dolgo razlegala pesem.

Pred prireditvijo so ministru svoje dejavnosti predstavila predsednik Kulturnega društva Briški grič Joško Terpin in predsednik fotokluba Skupina 75 Andrej Vogrič. Minister si je v njihovih prostorih ogledal še fotografsko razstavo fotokluba in Muzej kmečke kulture Brincelj. Muzejska zbirka šteje kar 250 predmetov iz vsakdanjega življenja tukajšnjih ljudi v preteklosti. S prisrčno slovensko pesmijo so ministra presenetili tudi Otroški pevski zbor Briški slavčki, ki deluje v okviru društva Briški grič.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst