Interreg logo

"Kiss&GO!": Dvojezični poljubi - Razpis za izbor grafičnih in besedilnih elementov projekta

Ciljno začasno združenje PROJEKT, ki ga vodi društvo EUPRO, ki združuje dve krovni organizaciji slovenske narodne skupnosti v Italiji – Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) – ter Italijansko unijo – Unione Italiana, enotno organizacijo italijanske narodne skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem, objavljata javni razpis za izbor umetnikov in tekstopiscev, ki bodo poskrbeli za grafično podobo in besedila informativnega in promocijskega gradiva v okviru projekta „KISS&GO!“ – Dvojezični poljubi / Baci bilingui.

Projekt financira Evropska unija v okviru Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, ki ga upravlja EZTS GO, njegov namen pa je ozaveščanje in spodbujanje dvojezičnosti med prebivalci, ki živijo na področju italijansko-slovenske meje, s postavitvijo razstave oz. stojnice z digitalno-analogno inštalacijo ter informativne točke na krajih z velikim pretokom ljudi tako v Sloveniji kot v Italiji. Cilj dejavnosti je:

  • spodbuditi obmejno prebivalstvo, da na neformalen in interaktiven način odkriva in se uči osnov drugega jezika za boljše razumevanje svojega soseda;
  • povečanje vidne in zvočne pojavnosti manjšinskega jezika, italijanščine v Sloveniji in slovenščine v Italiji.

Projekt „KISS&GO!“ odraža umetniško vizijo Evropske prestolnice kulture Gorica-Nova Gorica „Go! Borderless“ (program Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027). Ta poudarja potrebo po razvoju percepcije uporabe manjšinskih jezikov ter kulturne in osebne obogatitve, ki jo predstavljajo za to zemljepisno področje, s priznavanjem njihovega enakega dostojanstva v skladu z idealom evropskega jezikovnega in kulturnega pluralizma.

Izbrani umetniki in copywriterji bodo zadolženi za oblikovanje vizualne in besedilne grafike projekta „KISS&GO!“, tako za informativno gradivo kot za promocijsko gradivo in pripomočke, ki bodo obogatili razstavo – info točko in jih bomo v sklopu projekta delili predvsem tistim obiskovalcem, ki bodo aktivno sodelovali v interaktivnih dvojezičnih igrah v okviru multimedijske postavitve.

Sodelovanje umetnikov in avtorjev pri projektu ne predvideva finančnega nadomestila. Izbrani grafični in besedilni prispevki bodo razstavljeni v javnih prostorih z visokim pretokom občinstva, kar bo avtorjem jamčilo visoko prepoznavnost in promocijo; sodelovanje v sklopu relevantnega čezmejnega projekta v sodelovanju z EZTS-jem Gorica-Nova Gorica bo prispevalo tudi k povezovanju imena izbranih udeležencev v okviru dogajanja z odmevnim družbenim in kulturnim vplivom, tako na lokalni kot čezmejno-mednarodni ravni.

KATEGORIJE
Razpis se deli v naslednji kategoriji:
A) kategorija vizualnih umetnosti (grafike, logotipi, ilustracije)
B) kategorija besedil (slogani, stavki, pesmi, citati)

PRAVILA SODELOVANJA:
Pogoji udeležbe:
K sodelovanju vabimo ustvarjalce (grafične oblikovalce, oblikovalce, ilustratorje) in avtorje besedil (pesniki, pisatelji), starejše od 18 let, s stalnim in/ali začasnim prebivališčem v eni od držav članic EU, brez starostnih omejitev, ki se prepoznavajo v cilju projekta „KISS&GO!“ in umetniško vizijo Evropske prestolnice kulture Gorica-Nova Gorica „Go! Borderless“.

Značilnosti grafičnega in besedilnega koncepta
Udeleženci razpisa so vabljeni, da predložijo ustvarjalne in izvirne predloge za izvedbo grafične in besedilne zasnove. Predlogi morajo:

  • spodbujati dvojezičnost italijansko-slovenskega čezmejnega območja in s tem uporabo manjšinskih jezikov ter poznavanje sosednjega območja;
  • biti vizualno privlačni in učinkoviti s komunikacijskega vidika;
  • biti uporabni za izdelavo informativnega in promocijskega gradiva v analogni in digitalni obliki, kot so na primer: panoji, plakati, letaki, objave na družbenih omrežjih, grafične zasnove interaktivnih iger, modni dodatki in gadgeti (majice, torbe, razglednice, pisala, nalepke, kape, nogavice …).

Predlogi, ki ne bodo izpolnjevali naslednjih dodatnih pogojev, ne bodo ocenjeni oz. bodo izključeni iz razpisa:

  • ne smejo vsebovati vizualnih in/ali besedilnih elementov, ki kršijo veljavno evropsko in državno zakonodajo in/ali pravice tretjih oseb;
  • ne smejo vsebovati oglaševalskih navedb oseb, blagovnih znamk, izdelkov ali storitev ali političnih sporočil;
  • ne smejo spodbujati k rasizmu, nasilju in diskriminaciji oz. kršenju človekovih pravic;
  • uporabljati morajo jezikovne značilnosti, ki so primerno skladne s cilji(u) projekta in ne kršijo zdravega občutka za spodobnost in dostojanstvo ljudi.

Prijave:
Udeleženci morajo do 23.59 ure, dne 13. 10. 2024, poslati svoj predlog v digitalni obliki na naslov kiss&go@projekt-ats-czz.eu ter v vednost na naslov unione.it.cap@siol.net, z objektom: “Kiss&GO!: Dvojezični poljubi. Razpis za izbor grafičnih in besedilnih elementov projekta”.

Grafični ali besedilni predlogi morajo biti opremljeni tudi s kratkim opisom ali utemeljitvijo ustvarjalnega koncepta.

  • Pri kategoriji vizualnih umetnosti naj bodo predlogi v visoki resoluciji in v formatu JPG/JPEG. Za zelo obsežna gradiva (več kot 10 MB) je dovoljena uporaba spletnih platform za prenos podatkov, kot so na primer WeTransfer, Dropbox, Google Drive in podobno.
  • Pri kategoriji besedil so dovoljeni vsi najnovejši formati digitalnih besedil, predvsem WORD in PDF.
  • Pri obeh kategorijah mora biti na dokumentu z grafičnim ali besedilnim predlogom v zgornjem desnem kotu navedena kategorija in NE sme navajati osebnih podatkov avtorja ali avtorice. Ti podatki morajo biti navedeni v spremnem elektronskem sporočilu, skupaj z naslovom, telefonsko številko in elektronskim naslovom (če se razlikuje od naslova pošiljatelja).
  • Sodelujoči avtorji morajo predložiti izvirna dela, ki so popolnoma neobjavljena in niso del drugih, obsežnejših del.
  • Avtorji lahko predložijo od enega do največ treh grafičnih ali besedilnih predlogov.

Za dodatne informacije in/ali pojasnila lahko udeleženci pošljejo elektronsko sporočilo na naslov kiss&go@projekt-ats-czz.eu ter v vednost na naslov unione.it.cap@siol.net najpozneje do srede, 09. 10. 2024, do 23.59 ure.

Izbor:
Mednarodna petčlanska žirija bo ocenila grafične in besedilne predloge, ki bodo prispeli v roku in v skladu s pravili, ki jih določa ta razpis.

Predlogi bodo ocenjeni na podlagi naslednjih meril:

  • ustreznosti glede na temo vidne dvojezičnosti, ki jo spodbuja projekt „KISS&GO!“, in glede na umetniško vizijo Evropske prestolnice kulture „Go! Borderless“;
  • izvirnosti in ustvarjalnosti;
  • vizualne in komunikacijske učinkovitosti;
  • prilagodljivosti in vsestranskosti grafične podobe na fizičnih in digitalnih izdelkih.

Imena izbranih avtorjev v obeh kategorijah bodo znana do 12. ure, dne 27. 10. 2024 in bodo objavljena na uradni spletni strani projekta „KISS&GO!“ https://www.ita-slo.eu/it/spf/kiss-go

Pravice:
Avtorji grafičnih in besedilnih predlogov so izključni lastniki ustreznih avtporskih pravic na delih, za katere zagotavljajo izvirnost. Avtorji so lastniki tudi materialnih avtorskih pravic, ki vključujejo pravico do reproduciranja, distribucije, izvajanja in spreminjanja del. Zmagovalni avtorji tega natečaja, ki je nastal v okviru projekta „KISS&GO!“ se strinjajo, da materialne avtorske pravice brezplačno odstopajo Ciljnemu začasnemu združenju PROJEKT in Italijanski uniji, ki sta predlagatelja in partnerja projekta. Ta koncesija je formalizirana z licenčno pogodbo o uporabi. Ne glede na vrsto pogodbe avtorji ohranijo moralne pravice. V sporazumu, sklenjenim med avtorjem, Ciljnim začasnim združenjem Projekt in Italijansko unijo, je določeno, da lahko obe organizaciji nadaljujeta z uporabo del v institucionalne in nekomercialne namene tudi po zaključku projekta.

Kontakti:

CZZ ATS PROJEKT
z vodilnim partnerjem društvo EUPRO
Ul. – Via Coroneo, 19
34133 Trst – Trieste
C.F.: 90149800329
PEC: projekt.ats.czz@pec.it
e-mail: kiss&go@projekt-ats-czz.eu 

UNIONE ITALIANA – ITALIJANSKA UNIJA
Ul. Osvobodilne fronte – Via Fronte di Liberazione 6/8
6000 Koper – Capodistria
Tel. +386 (0)5 63 11 220
Fax. +386 (0)5 63 11 224
e-mail: unione.it.cap@siol.net

Povezane objave

"Kiss&GO!: Dvojezični poljubi
Hvaležnost za žrtvovanje in zaskrbljenost nad sedanjostjo
Občina Gorica naj poskrbi za prevoz otrok!