manjsinci-pri-erjavcu

Italijanski volilni zakon: stališče zunanjega ministra Erjavca

»Za Slovenijo sprejemljiva rešitev, čeprav ne najboljša«

Srečanje s predstavniki manjšine pred današnjim vrhom z Italijo

 

LJUBLJANA – Slovenski zunanji minister Karl Erjavec se je pred današnjim srečanjem z italijanskim kolegom Angelinom Alfanom včeraj v Ljubljani sestal s predstavniki slovenske manjšine v Italiji, s katerimi je govoril o odprtih vprašanjih manjšine in tudi o odnosih med Italijo in Slovenijo. Eno ključnih vprašanj je nov italijanski volilni zakon, o katerem bo poslanska zbornica prav danes začela razpravo. Kot je povedal Erjavec, se s predstavniki manjšine strinjajo, da je treba zagotoviti, da bo imela slovenska narodna skupnost v parlamentu v Rimu svojega predstavnika tudi v prihodnje. »Zato je zelo pomembno, da bi bila sprejeta nova zakonodaja, o kateri bo danes začela razpravljati italijanska poslanska zbornica,« je novinarjem po sestanku povedal vodja slovenske diplomacije.

Poslanka Tamara Blažina je pojasnila, da trenutni zakon (temelji na razsodbah ustavnega sodišča, za zbornico spremenjeni t.i italicum in za senat ti. consultellum) Slovencem v Italiji ne daje veliko možnosti, da bi še naprej imeli svojega predstavnika v Rimu. »Zakon, ki je v teh dneh v parlamentu in ki naj bi bil sprejet v prihodnjih dveh tednih, pa le odpira nekaj možnosti,« je povedala Blažina. Zakon sicer po njenih besedah ni idealna rešitev. Veliko bo po morebitni potrditvi v parlamentu odvisno od vlade, ki bo morala začrtati volilna okrožja, kjer naj bi Slovenci izvolili svojega predstavnika, je pojasnila parlamentarka Demokratske stranke. Kot je še povedala Blažina, Slovenci računajo predvsem na enomandatna volilna okrožja. Eno okrožje za poslansko zbornico in za senat naj bi bilo začrtano tako, da bi vključevalo tudi slovensko manjšino v Italiji, je povedala. Erjavec bo vsekakor o tem na Brdu pri Kranju govoril z Alfanom, »čeprav je treba vedeti, da je zakon že v italijanskem parlamentu in ne več na vladi«.

Srečanje s predstavniki manjšine – udeležil se ga je tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc – je sicer po ministrovih besedah tudi priložnost, da pregledajo, kakšna je situacija in kateri so odprti problemi. Na nekaterih področjih, kot sta financiranje slovenske narodne skupnosti in šolstvo, so ugotovili »dober napredek«, je dejal Erjavec. Poslanka Blažina je soglašala z ministrovo oceno. Tudi po njenem prepričanju trenutno ni večjih težav na posameznih področjih, razen pri zastopstvu v italijanskem parlamentu.

V predstavništvu Slovencev v Italiji so, poleg Blažine, bili deželni tajnik Slovenske skupnosti in podpredsednik deželnega svela Igor Gabrovec, predsednik SKGZ Rudi Pavšič in predsednica paritetnega odbora Ksenija Dobrila. Na srečanje je bil vabljen tudi predsednik SSO Walter Bandelj, ki pa se ga zaradi službenih obveznosti ni mogel udeležiti. Erjavca in Žmavca sta spremljala italijanski veleposlanik v Rimu Bogdan Benko in slovenski generalni konzul v Trstu Vojko Volk.

Današnje bo šesto zasedanje koordinacijskega odbora ministrov Slovenije in Italije. Poleg vodij diplomacij obeh držav bodo na zasedanju sodelovali še najvišji predstavniki ministrstev za infrastrukturo, gospodarski razvoj in tehnologijo, za izobraževanje, znanost in šport, za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter za okolje in prostor. Na letošnjem zasedanju bo prvič vključeno tudi področje notranjih zadev. (sta-st)

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst