volitve

Evropske in občinske volitve: Slovenci v Italiji ostajajo zvesti demokratičnim naprednim silam

Slovenska kulturno-gospodarska zveza je v preteklih mesecih pozorno spremljala volilno kampanjo tako za evropske kot tudi za občinske volitve. Slika, ki izhaja iz evropskega konteksta, je nedvomno zaskrbljujoča. Vzpon protievropske desnice v državah, ki sodijo v srce evropske skupnosti, nedvomno predstavlja nevarnost, saj gre v glavnem za skrajne sredine, pri katerih prihajajo do izraza ksenofobna stališča. Prav tako zaskrbljujoča je tudi maloštevilna udeležba na evropskih volitvah , saj je v Italiji prvič v zgodovini evropskih volitev padel odstotek volilne udeležbe pod 50%, v Sloveniji pa je že itak 20 let udeležba še veliko nižja, kar gotovo ni dobro za mlado državo.

Ob taki negativni sliki pa smo izjemno veseli ponovne izvolitve Matjaža Nemca, ki ostaja edini glasnik Slovencev na Primorskem v Bruslju in dragocen sogovornik, saj je vedno pozoren do naše manjšine. Čestitke in pohvala naj gre tudi dvem članom naše skupnosti Franki Padovan in Emanuelu Oianu, ki sta pridobila veliko osebnih preferenc  

Kar se pa tiče občinskih volitev, čestita SKGZ vsem izvoljenim slovenskim županom in si želi nadaljevati po ustaljeni poti tvornega sodelovanja in skupnega dela tudi za nadgradnjo uveljavljanja in koriščanja manjšinskih pravic. Občine so najbljižja upravna enota na ozemlju in zato jim gre največja pozornost. Z veseljem ugotavljamo, da so bile na volitvah nagrajene predvsem tiste demokratične napredne sile, ki iskreno verjamejo v vrednote proaktivnega sožitja in ki si zgodovinsko najbolj prizadevajo za manjšinske pravice. To dejstvo dokazuje, da so pripadniki slovenske narodne skupnosti posebno občutljivi na te teme in ne nasedajo predvolilnemu razkazovanju in praznim obljubam tistih, ki skušajo z raznoraznimi, tudi protislovnimi, zavezništvi zavajati javno mnenje.

Na Videmskem sicer žal ni prodrla napredna politika, ki podpira sožitje in čezmejno sodelovanje. Z druge strani pa so slovenske občine, kot so Zgonik, Repentabor, Dolina, Doberdob, Sovodnje ob Soči in Števerjan še vedno globoko zasidrane in povezane s slovenskim življem. Z ene strani vidimo v tem trdno navezo naše skupnosti s prostorom, z druge pa dejstvo, da je manjšina vitalna in v glavnem temelji na dokaj trdnih vrednotah. Toliko bolj nas veseli, da v teh občinah ni prostora za nagibanje k nestrpni populistični desnici, ki divja po Italiji in po Evropi. Slovenski volilci so jasno izrazili svoje nasprotovanje koketiranju s strankami, ki so zasnovali svojo evropsko volilno kampanjo na geslih, kot so “manj Evrope” in na politiki ločevanja tudi v navezi z najbolj skrajno desnimi populističnimi strankami.

Volja slovenskega življa bo na tej podlagi kažipot delu Slovenske kulturno-gospodarske zveze. Poleg tega bo pa SKGZ še naprej zelo prepričano podpirala vse tiste politične sredine, iskreno demokratične in progresistične, ki jasno zagovarjajo odprtost in naklonjenost do šibkejših ter vrednote globoke solidarnosti med ljudmi in narodi.

Povezane objave

Občina Gorica naj poskrbi za prevoz otrok!
Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori