bandelj-pavsic-pri-cesniku

Česnik sprejel predsednika SKGZ in SSO

 

 

 

Minister se zavzema za večjo finančno pomoč zamejcem

 

LJUBLJANA – Predsednika SKGZ in SSO Rudi Pavšič in Walter Bandelj sta včeraj novemu ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Petru Jožefu Česniku predstavila položaj Slovencev v Italiji ter nekatera odprta vprašanja manjšinske skupnosti. Srečanje, ki se ga je udeležila tudi državna sekretarka Olga Belec, je bilo predvsem spoznavne narave. Minister, ki je sprejel tudi zastopnike Slovencev v Avstriji, Madžarski in Hrvaški, je napovedal korak za povišanje finančne pomoči, ki jo Slovenija letno namenja Slovencem v štirih sosednjih državah. Ta pomoč znaša trenutno 8,5 milijona evra, pri čemer je všteto tudi financiranje Slovencev po svetu.

Na sestanku so obravnavali tudi potrebo, da bi Italija priznala Slovencem pravico do zajamčenega parlamentarnega predstavništva, pri čemer Slovenija pričakuje predlog, ki ga manjšina še ni izdelala. Pavšič in Bandelj upata, da bo v Rimu kmalu prišlo do prvega sklica vladnega omizja za slovensko manjšino po parlamentarnih volitvah, ministra Česnika sta opozorila tudi na nekatera vprašanja, vezana na izvajanje zaščitnega zakona in t.i. vidne dvojezičnosti. SKGZ in SSO upata v nadaljevanje dobrih odnosov med Italijo in Slovenijo.

Precej pozornosti so namenili vladnemu svetu za Slovence v zamejstvu, ki v resnici ni nikoli polno zaživel, čeprav gre za pomembno telo. Predsednika SSO in SKGZ verjameta v vlogo in poslanstvo tega organa, katerega delo bi morali vsekakor posodobiti in ga prilagoditi novim razmeram. Svetu predseduje predsednik vlade Marjan Šarec, minister Česnik pa je njegov podpredsednik.

Omizje za Slovence pri italijanski vladi sodi pod okrilje notranjega ministra, ki ga vodi Matteo Salvini. Šef njegovega kabineta je SSO in SKGZ najavil Salvinijevo željo in pripravljenost ne samo za sklic omizja, temveč tudi za sestanek z Bandljem in Pavšičem, do katerega bo morda prišlo v kratkem. Prav predvčerajšnjim sta voditelja krovnih organizacij, kot smo poročali, pisala v Rim tako za vladno omizje kot za sestanek z ministrico za deželna vprašanja Eriko Stefani in državnim sekretarjem Vitom Crimijem, ki v vladi Giuseppeja Contija odgovarja za založništvo.

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti