0BAFEB2F-1064-4F86-BD08-256C62ED94F2

Predsednica Ksenija Dobrila s skupnim predstavništvom pri ministrici Fajon

»Dobri meddržavni odnosi med Slovenijo in Italijo so jamstvo tudi za slovensko narodno skupnost.« Ugotovitev je danes odmevala v Ljubljani na Ministrstvu za zunanje zadeve RS, kjer je ministrica Tanja Fajon sprejela skupno zastopstvo Slovencev v Italiji. Ekipo sestavlja tudi predsednica Ksenija Dobrila. Po pomladnem obisku predstavništva SKGZ s predsednico SD Tanjo Fajon je bilo današnje srečanje predvsem institucionalne narave, namenjeno poglobitvi odnosov s slovensko narodno skupnostjo v Italiji v okviru pristojnosti slovenskega zunanjega ministrstva in njegovih diplomatskih izpostav.

V dolgem pogovoru so prisotni obravnavali predvsem potrebo po obuditvi dveh bilateralnih omizij: Slovenija – Italija in Slovenija – FJK. Prisotni so si bili namreč edini nad ugotovitvijo, da »sodelovanje dobro vpliva na pravice manjšin in promovira in vzdržuje stalni dialog.« Pomen čezmejnega sodelovanja je torej primarnega pomena, izhaja iz srečanja, ki so se ga udeležili Tatjana Rojc, Walter Bandelj, Marco Jarc, Marko Pisani in Danilo Slokar. Pred nami pa se odpirajo nove dimenzije čezmejnega sodelovanja, saj predstavlja vstop Hrvaške v šengensko območje velik potencial za utrjevanje stikov med Slovenijo, Italijo in Hrvaško. Ravno glede mejnega vprašanja so bili vsi prisotni prepričani, da je bila ponovna vzpostavitev mej ob izbruhu pandemije poteza, ki je ne gre ponoviti.

Člani zastopstva so med drugim ministrici predstavili odprta vprašanja slovenske narodne skupnosti v Italiji. Na prvem mestu so navedli potrebo po popolnem izvajanju zaščitnega zakona predvsem, kar se tiče jezikovnih pravic ob zelo perečem vprašanju parlamentarnega zajamčenega zastopstva. Pomembno mesto na lestvici prioritet zaseda tudi vprašanje avtonomije slovenskega šolstva v Italiji.

Ministrica je napovedala, da si bo za našteta vprašanja prizadevala med meddržavnimi stiki. Tanja Fajon bo verjetno že decembra v Rimu, kjer se bo sestala z italijanskim kolegom Antoniem Tajanijem in mu izrazila potrebo po bilateralnem dialogu ter navedena vprašanja slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Spodnja fotografija: slovesnost na Ministrstvu za zunanje zadeve ob smrti Borisa Pahorja maja 2022.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst