dobrila-bandelj-pahor

Predsednik države sprejel vodji SKGZ in SSO

 

 

Borut Pahor ni pomišljal, čez dva tedna pride v Trst

LJUBLJANA – Slovenski predsednik Borut Pahor je predsednikoma krovnih organizacij Slovencev v Italiji dejal, da mu je Narodni doni v Trstu pri srcu, zato se bo čez dva tedna udeležil spominske prireditve ob 99-letnici požiga. »Prireditve se bo Pahor udeležil v želji po dobrih in prijateljskih odnosih s sosednjo Italijo,« so sporočili s predsednikovega urada. Spominska svečanost bo 13. julija, na njej pa bo po vsej verjetnosti govoril tudi italijanski zgodovinar Raoul Pupo.

Pahor je predsednico Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Ksenijo Dobrila in predsednika Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walterja Bandlja sprejel včeraj dopoldne v predsedniški palači v Ljubljani. Ob predsednikovih sodelavcih se je srečanja udeležil tudi generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Vojko Volk.

Glavna tema pogovora je bil prav Narodni doni v Trstu, pri čemer sta predstavnika krovnih organizacij poročala o zastoju v postopku vračanja nepremičnine slovenskim organizacijam. Novembra 2017 sta takratna zunanja ministra Slovenije in Italije podpisala dogovor o vrnitvi Narodnega doma v slovenske roke, vendar italijansko zunanje ministrstvo in dežela Furlanija Julijska krajina za zdaj še nista začela potrebnih usklajevanj s tržaško univerzo, ki bi morala izseliti visoko šolo za tolmače in prevajalce. Univerza je med tem že večkrat pokazala pripravljenost na selitev.

Pahor naj bi zato med pogovori z italijanskim kolegom Sergiom Mattarello omenil vprašanje vrnitve Narodnega doma v želji, da bi bila 100-letnica še posebej slovesna. »Predvsem sva predsedniku rekla, da ne gre samo za vrnitev, ampak da obstajajo tudi že načrti o tem, kako bi to stavbo uporabljali. Govor je bil zato tudi o vsebini,« je po srečanju povedala Ksenija Dobrila, ki srečanje ocenjuje pozitivno. Prav takšno oceno je srečanju dal Walter Bandelj, ki ga je prijetno presenetila takojšnja pripravljenost predsednika, da pride v Trst. Po njegovem je dobro, da je na prireditev 13. julija vabljen tudi predsednik deželne vlade FJK Massimiliano Fedriga, kar bi lahko vrnitev Narodnega doma premaknilo s slepega tira.

Prihodnje leto sicer ne bo minilo le 100 let od požiga Narodnega doma, pač pa tudi 90 let od ustrelitve štirih obsojencev na smrt na prvem tržaškem procesu. S Pahorjem se zato pogovarjajo, da bi bilo tudi obeleževanje bazoviških junakov primerno slovesno.

Tema pogovora so bile tudi slovensko-italijanske policijske patrulje na meji. Pahor, Dobrilova in Bandelj tovrstno sodelovanje pozdravljajo, strinjali pa so se, da mora meja ostati odprta v vzajemno korist obeh narodov in držav. (pv)

 

Primorski dnevnik, 2. julij 2019

Povezane objave

V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte
Prvomajsko slavje v Števerjanu
ŽIVEL 1. MAJ!