stadio.1.maj-predstavitev

Konkretna možnost za »nov« Stadion 1. maj

SV. IVAN – Minister RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc spoznal projekt

 

 

»Skratka, to se da storiti, za izvedbo načrta oz. zaključek del pa bosta dovolj dve leti«.

Predsednik Športnega združenja Bor Gorazd Pučnik je s temi besedami zaključil predstavitev načrta za razvijanje in nadgradnjo Stadiona 1. maja pri Sv. Ivanu, ki je bila včeraj popoldne v njegovih prostorih ob udeležbi ministra Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca. Ministra so sprejeli predsedniki Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij Rudi Pavšič in Walter Bandelj, ZSŠDI Ivan Peterlin, Dijaškega doma S. Kosovela Miha Samsa in drugi predstavniki manjšinskih organizacij. Na srečanju pri Sv. Ivanu je sodeloval tudi Igor Kocijančič, ki je s Pučnikom in Peterlinom sestavni del delovne skupine za obnovo Stadiona.

Sicer je Pučnik bolj kot načrt predstavil različne variante za gradnjo središča, ki bo v očeh pobudnikov pravi center tako za športne dejavnosti kot tudi za združe­vanje mladih in manj mladih. Če bo po eni strani njegova velikost odvisna od finančnih sredstev, ki jih bo mogoče vložiti v ta projekt (najpomembnejši po gradnji Kulturnega doma, je bilo slišati), bo po drugi poglavitna prilagodljivost potrebam in dejavnostim, ki bodo zaznamovale slovensko in širšo družbo čez 20, 30 ali več let. Kar zadeva naložbe, je minister Žmavc, ki je bil »presenečen« nad projektom, napovedal, da bo tudi v sodelovanju s slovenskimi podjetniki poskrbel za športno opremo (zanjo je potrebno okrog 500 tisoč evrov, ves projekt pa je vreden 2,5 do 3,5 milijona evrov). Sploh pa je z včerajšnjega srečanja izšlo, da obstaja tokrat res konkretna možnost, da bo načrt za gradnjo »novega« Stadiona 1. maja stekel, obenem pa, da je za to skrajni čas.

Glavna značilnost Stadiona bo v tem, da se na tem mestu govori slovensko in da bo središče iz gospodarskega vidika vzdržno, je poudaril Pučnik. Na zemljišču, kjer bilo nogometno igrišče, je mogoče zgraditi do 90 tisoč kubičnih metrov veliko stavbo. V zunanjosti lahko nastane parkirišče s 300-350 parkirnimi mesti ali manjše nogometno igrišče. V poslopju lahko nastane velika telovadnica, v kateri bo prostor za tri rokometna igrišča, za štiri košarkarska igrišča ali za šest odbojkarskih igrišč. Že iz tega je jasno, da je namembnost športnega objekta zelo prožna in lahko odgovarja različnim potrebam, eno ali več bo lahko npr. za najem. Za vzdrževanje objekta bodo seveda prispevali bar in druge dejavnosti. Če bo to mogoče, bodo okrog telovadnice, ki bo za stranke dosegljiva tudi z zgornjega dela območja z Vrdelske ceste, zgradili tribune in druge objekte, npr. za fitnes. Namen projekta je vsekakor nuditi nekaj, ki še primanjkuje, in ne nadomestiti športnih de­javnosti v drugih športnih društvih oz. vaseh. Bistvena je pri tem bližina slovenskih šol, ki bodo lahko računale na sodoben ob­jekt s pestro ponudbo.

Stadion 1. maj je za slovensko narodno skupnost pomemben iz zgodovinskega vi­dika, a še pomembnejši bo za mlade gene­racije in nove rodove, so še povedali. Med nerešenimi vprašanji je še vprašanje lastnine, je opozoril Bandelj in ocenil, da je treba v upravljanje objekta po modelu TKS vključiti tudi SSO in ZSŠDI. Pavšič je na to odgovoril, da to ni več problem in da SKGZ tega ne namerava ovirati. (ag)

Primorski dnevnik, 20. 07. 2017

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst