nagrajenca_137104_20200208170941

Marko Kravos in Janko Ban prejemnika priznanj SKGZ-SSO

Osrednja proslava Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturnem prazniku, ki jo prirajata SKGZ in SSO, je bila letos v znamenju 75-letnice Radia Trst A in 25-letnice slovenske televizije. Pod naslovom Dokler veter ne menja svojega jezika (po verzu koroškega pesnika Gustava Januša iz pesmi V besedo sem bil rojen) je potekala v obliki sprehoda po slovenski pesniški pokrajini. Organizator je Deželni sedež RAI za FJK.

Letošnja nagrajenca na osrednji proslavi Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturnem prazniku sta bila Janko Ban in Marko Kravos. Janko Ban je izjemna osebnost na odru zborovskega dogajanja v deželi Furlaniji Julijski krajini, zapisal je pomembna poglavja v zgodovini vodilnih tržaških zborov, Marko Kravos je pesnik, književnik, prevajalec, založnik in ljubitelj pisane besede, ki ga zaznamuje pripadnost neusahljivi radoživosti in brezpogojni igrivi ljubezni do življenja in ljudi, so med drugim zapisali v utemeljitvi. Priznanji sta podelila predsednika krovnih organizacij SKGZ in SSO Ksenija Dobrila in Walter Bandelj.

Na odru so se zvrstili številni glasbeniki pod vodstvom Andrejke Možina, ki je tudi avtorica glasbe. Za izbiro besedil je poskrbel pesnik, prevajalec in novinar Miha Obit, za režijo Patrizia Jurinčič Finžgar, likovni umetnik Cosimo Miorelli pa je poskrbel za video-projekcijo oz. livepainting. Osrednji govornik je bil goriški pesnik, glasbenik in profesor David Bandelj.

Prireditev je neposredno pranašal Radio Trst A, posnetek prazničnega dogodka pa bodo predvajali v nedeljo, 16. februarja, ob 20.55 na programu RAI 3bis (kanal 103).

Povezane objave

A group of Scandiano (Reggio Emilia) visited Trieste
SKGZ and SSO handed in a memorandum to the Undersecretary of the Italian Government Alfredo Mantica
SKGZ supports the position of the Italian Federation of Combatants and Partisans Associations